Volvochef: Jacobys uppsägning ingen överraskning

Volvos förre vd, Stefan Jacoby, blev uppsagt i fjol, under till synes turbulenta former. Nu ger Volvochefen Hans-Olov Olsson sin syn på uppsägningen, och hans bild är annorlunda.

Det var i september förra året som Volvo Personvagnars dåvarande vd, Stefan Jacoby, drabbades av en stroke. Det dröjde inte lång tid därefter innan han också fick sparken från sin tjänst, ett beslut som enligt Jacoby själv kom helt utan förvarning eller förklaring. I intervjuer, bland annat till tidningen Dagens Industri, beskrev Jacoby hur han blev chockad och kände sig bortkastad, efter två års tjänst. Han har också sagt att själva beslutet kom på ett osnyggt sätt, i ett formellt brev efter att han hade fått blommor levererade till sjukhuset.

Riktigt så abrupt ska dock inte avskedet ha varit, menar Hans-Olov Olsson, chef och styrelseledamot inom Volvo Personvagnar (och vd åren 2000-2005) samt vice ordförande i Geely, nu i en intervju till Dagens Industri. "Vi talade med honom flera gånger om problemen, men han korrigerade inte kostnadsläget", säger Olsson i intervjun, samtidigt som han menar att de höga kostnaderna skulle ha gjort att Volvo skulle ha förlorat pengar i miljardklassen.

Att avskedandet skedde just när det gjordes, brevledes efter det att Jacoby drabbats av en stroke, skyller Olsson på att Jacoby helt enkelt inte ville tala med dem. Olsson beskriver att har flera gånger försökt kontakta Jacoby personligen innan informationen skickades med brev.