Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvos bilförsäljning rasar

När Volvo Cars nya vd presenterar resultatet för årets första kvartal är det lätt att få hicka. Försäljningen har minskat med 20 procent. 

Redan innan Jim Rowan hann efterträda Håkan Samuelsson på vd-posten hos Volvo Cars invaderade Ryssland Ukraina och när Rowan tillträdde var världen i gungning. 

Nu har han presenterat sin första kvartalsrapport, en rapport där han bara hållit i rodret under den sista veckan av perioden. Den visar att fortsatt komponentbrist och oro i omvärlden har påverkat försäljningen kraftigt negativt. Jämfört med samma kvartal i fjol har försäljningen rasat med 20 procent, från 185 700 bilar till 148 300. 

Detta trots att bristen på halvledarkomponenter lättat gradvis. Men Volvo skriver i rapporten att man under den senare dela av kvartalet drabbats av ”brist på en specifik komponent, vilket även kommer att påverka produktionen under det andra kvartalet”, utan att säga vilken komponent det rör. 

Man säger också att Volvo Cars hittills sett en begränsad direkt påverkan från kriget i Ukraina, men ökade kostnader för råmaterial kommer att påverka framöver.

Vinsten föll också, från 8,4 till 6,0 miljarder, under det första kvartalet. Det var ändå bättre än analytikernas förväntningar, rapporterar Dagens Industri. Bolaget påpekar att osäkerheten är fortsatt hög, både på grund av kriget i Ukraina och coronarelaterade nedstängningar i Kina, men att efterfrågan från kunderna är fortsatt mycket stor.

– När jag summerar Volvo Cars prestation är jag oerhört stolt över att vi levererat ett så stabilt resultat, säger Jim Rowan i pressmeddelandet.