Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvos kinesiska moderbolag Geely söker börskapital

Kinesiska Volvo-ägaren Li Shufu söker sig till börskapital för att driva tillväxten för sitt bilimperium.

Bilteknikföretaget Ecarx, som bland annat har ett joint-venture bolag med Volvo, planerar en börsintroduktion i USA enligt icke-bekräftade uppgifter i Automotive News. Bolaget skulle då värderas till 4 miljarder dollar. Geely är en av investerarna i Ecarx och börsintroduktion kan ses som ett steg i ett större sammanhang där Geely aktivt söker nytt kapital för stora expansionsplaner. Även om Geely har tagit tillbaka bolagets tidigare försök att listas på Shanghai-börsen, har bolag nära Geely det senaste året varit väldigt aktiva i försök att attrahera nya investerare.

Volvo Cars börsintroducerades i oktober 2021, en nyemission som drog in 20 miljarder till bolaget. Introduktionskursen var 53 kronor och aktiekursen är i dag 56 kronor.

Ett faktum är att en börsintroduktion planeras för Polestar i USA tillsammans med miljardären Alec Gores. Det ger över en miljard dollar till Polestars kassa. 

Även Lotus, som majoritetsägs av Geely, planerar en börsintroduktion i England, USA eller Kina för enheten som utvecklar elbilar för Lotus.

Enligt Automotive News planerar Geely också en börsintroduktion för sin transportbilsdivision. I november visade Geely sin nya Homtruck, som har både en förarhytt och en liten boenhet med köksenhet och badrum. Homtruck ska enligt Geely klara avancerad självkörning.