Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvos nya elbilar säljs bara online

Bara elbilar från och med 2030. Inga dieselmotorer i nya modeller och alla nya elbilar ska säljas på hemsidan volvocars.com – till fast pris. Volvo Cars visar senare i dag sin nya elbil och har pekat ut riktningen för företaget.

Redan i december förklarade Volvo Cars vd Håkan Samuelsson att företaget kommer att sälja bara elbilar från och med 2030. Då var det mer ett löfte och något Samuelsson ansåg troligt.

Men inför att Volvo visar sin andra nya elbil på nya plattformen CMA har Samuelssons löfte blivit verklighet och en tydlig strategi.

Volvo Cars erbjuder inga dieselmotorer i sina mindre bilar och i den nya strategin ligger att dieslarna är borta från de större bilarna när modellerna ska bytas till en ny generation. Det betyder att om Volvo håller sig till en livslängd för en generation bilar på sju, åtta år kommer dieselmotorerna att försvinna redan 2025-2026.

MISSA INTE: Nya elbilen Volvo C40 Recharge

Försäljning på hemsidan

Volvos idé om att fler bilar ska säljas via hemsidan i framtiden har stött på hård kritik från handlarna. Krismöten och chefsrockader har dock inte fått Volvo att vika en millimeter.

De nya elbilar som just nu utvecklas kommer enbart att säljas via hemsidan volvocars.com. Hemsidan ska utvecklas och passa framtidens bilköpare med enklare erbjudanden och fasta priser. Därmed följer Volvo Cars den strategi som systerföretaget Lynk & Co gick ut med när de presenterade sitt varumärke: färre varianter på bilar och färre egna val.

Bilar som köps på hemsidan ska också paketeras med service och andra tjänster. Enligt Håkan Samuelsson kommer kunderna kunna få bilarna snabbare och till ett lägre pris trots att det inte finns en chans att förhandla om pris eller utrustning.

Nya elbilar på SEA

Sammanslagningen med Geely Auto nyligen lades nyligen på is men Volvo Cars kommer ändå att få tillgång till den av Geely utvecklade elbilsplattformen SEA. Tillsammans med plattformen SPA2, för bilar med förbrännings- och elmotor, kommer alla framtida Volvo-bilar att byggas på SEA. 

I dagsläget tyder inget på att Volvo utvecklar en ny plattform för mindre bilar, CMA2, utan skiftet för de bilarna går från CMA till SEA.