Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hans Hedberg samtalar med Håkan Samuelsson
Hans Hedberg samtalar med Håkan Samuelsson
Hans Hedberg samtalar med Håkan Samuelsson
Hans Hedberg samtalar med Håkan Samuelsson Foto: Glenn Lindberg

Volvos och Geelys utvecklingscenter CEVT i Göteborg invigt

I går invigdes CEVT i Lindholmen på Hisingen, Volvos och Geelys gemensamma forsknings- och utvecklingscenter som bland annat ska resultera i en ny småbilsplattform. Teknikens Värld var på plats vid invigningen.

För ett år sedan meddelade Volvo och Geely att de slår ihop sina påsar för att utveckla en helt ny småbilsplattform. För ändamålet behövdes ett helt nytt forsknings- och utvecklingscenter och valet av plats var inte Kina eller någon annanstans i världen utan Göteborg med närhet till Volvo.

I går invigdes det nya forsknings- och utvecklingscentret i de gamla varvskvarteren i Lindholmen på Hisingen i Göteborg. Samarbetet och centret går under namnet CEVT som är en förkortning av China Euro Vehicle Technology. Teknikens Värld var på plats i form av testchef Hans Hedberg (till vänster på bilden ovan) och fotograf Glenn Lindberg som fick lyssna på bland annat vad Volvo PV:s vd Håkan Samuelsson (till höger på bilden ovan) hade att berätta om det nya projektet och dess framtid. Mer djuplodade intervjuer och analyser kommer du att kunna läsa i Teknikens Värld nummer 5/2014 som utkommer 14 februari.

Utvecklingschef för nyskapade CEVT är Mats Fägerhag (bilden till höger) som har värvats från Volvo Personvagnar där han var ansvarig för företaget produktstrategier. Innan sin sejour hos Volvo var han utvecklingschef hos Saab i Trollhättan. Under sig har han i dagsläget drygt 200 anställda med sikte på 400 inom kort. CEVT skapar med andra ord en hel del nya arbetstillfällen i en region med högre arbetslöshet än riksgenomsnittet. Lägg därtill att omkring 400 konsulter också kommer att behövas inom företaget.

CEVT fokuserar på fyra utvecklings- och ansvarsområden där plattformsutvecklingen utgör en väldigt stor del av kakan. Plattformsbyggandet följer det modulära tänket där man med små medel ska kunna göra stora förändringar. Många modeller i olika storlekar nyttjar samma grund, likt Volkswagens MQB-plattform, vilket är kostnadsbesparande. Plattformarna som det fokuseras på är:

• CMA som är den nya, lilla och flexibla plattform som ska bilda bas till nästa generation Volvo V40 samt till en Geely-modell. CMA står för C-segment Modular Architecture.

• BMA som är en annan flexibel plattform i B-segmentet, troligtvis enbart för Geely-modeller och då eventuellt med hjälp av gammal Volvo-teknik. BMA står för B-segment Modular Architecture.

Design är en annan stor del av arbetet inom CEVT. Den biten leds av Geelys designchef Peter Horbury, tidigare designchef för Volvo Personvagnar i två olika omgångar.

Första svenskutvecklade Geely-bilen får vi se om ett år. Nya V40 dröjer ytterligare.

Vad Håkan Samuelsson säger om samarbetet och vad utvecklingschef Mats Fägerhag har för planer läser du alltså mer om i Teknikens Värld nummer 5/2014. Där får du också höra vad näringsminister Annie Lööf, som var på plats i går, tycker om det nybildade bolaget.