Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volvo Cars

Volvos partner börsnoteras – grundaren behåller kontrollen

17 år gammal hade Austin Russell en idé om hur han skulle få bilar att upptäcka och se världen runt omkring dem. Åtta år senare ska Russells företag Luminar Technologies börsnoteras och en stor anledning till succén och den snabba utvecklingen är samarbetet med Volvo Cars.

Det är den klassiska amerikanska drömmen som blir sann. När Austin Russell var 17 år och studerade på Stanford University startade han företaget Luminar Technologies. Russell fick hjälp av miljardären Peter Thiel som satsade cirka en miljon kronor på Russells idé om hur han skulle bygga kraftfulla sensorer och en mjukvara för att lära bilarna att förstå sin omgivning. Tekniken är en bärande del i ett system som ska göra bilarna självkörande.

Russell slutade på Stanford och satsade allt på sin idé. Flera företag insåg kraften i Austin Russells teknik och GoPro-grundaren Nick Woodman, Toyota Research Institute, Volvo Cars och Audis företag som utvecklar teknik för självkörande bilar blev snabbt partners till Luminar Technologies.

Nu, åtta år senare, ska Luminar Technologies börsnoteras i USA. 25-årige Austin Russell behåller kontrollen över företaget och blir yngsta vd hittills för ett börsnoterat företag.

Russell väntas få cirka 83 procent av rösterna i noteringen som totalt väntas vara värd cirka 35 miljarder kronor. Det är inte känt hur stor del av aktierna som Russell själv kommer att äga.

Austin Russell. Foto: Volvo Cars

Luminars sensorer använder laserteknik för att ge bilen rätt information om omgivningen. En stor del av Russells affärsidé är att utveckla sensorer som är billigare att producera än tidigare. Förut kostade ett lidarsystem cirka 100 000 kronor men Russell har lyckats pressa ner priset till en tiondel, vilket också gjort att bilföretag kan använda sensorerna i nya självkörande bilar. Väljer ett bilföretag att använda lidarsystem för avancerade assistanssystem är kostnaden bara hälften så stor jämfört med ett komplett system för en självkörande bil.

LÄS OCKSÅ: Volvo visar sofistikerad LiDAR-sensor

Luminar Iris LiDAR. Foto: Volvo Cars

Börsnoteringen ska hjälpa Luminar Technologies att inleda en storskalig produktion.

Volvo Cars ska börja använda lidarsystem i sina nya bilar från och med 2022 och tekniken blir en stor del av den nyutvecklade plattformen SPA2.