Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvos produktion kan stoppas av coronaviruset

Coronavirusets utbrott har redan ställt till det för flera produktionen hos flera av världens biltillverkare. Nu rapporteras det att även Volvos produktion hotas. Inom en till två veckor kan Torslanda-fabriken stanna.

Hyundai har redan tvingats stänga sina fabriker i Sydkorea på grund av stora problem hos underleverantörer som en direkt följd av coronavirusets utbrott. Nu varnar branschorganisationen Fordonskomponenterna för att även Volvos fabrik i Torslanda kan påverkas, och det inom en väldigt snar framtid.

– Den dagen som fordonstillverkarna stannar så stannar alltihop. Om det inte sker en stor förändring i Kina så kommer detta hända inom en till två veckor, säger Fredrik Sidahl, vd för branschorganisationen Fordonskomponenterna till Sveriges Radio P4.

Anledningen till ett eventuellt stopp är att det inte tillverkas tillräckligt många komponenter hos Volvos kinesiska underleverantörer.

– Situationen är dramatisk och allvarlig och den påverkar både människor och industrin. Men vi har produktionen igång utanför Kina och där producerar vi bilar som vanligt, säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars till Dagens Nyheter.