Volvos utvecklingschef lämnar för Audi

Peter Mertens Volvo-kapitel har nått sitt slut. I dag meddelar Audi att han ansluter till den tyska biltillverkaren som teknisk utvecklingschef och medlem i företagets ledningsgrupp.

Den 1 april 2011 blev Peter Mertens Senior Vice President Research and Development för Volvo Car Corporation efter att tidigare ingått i Jaguar Land Rovers ledningsgrupp. Så sent som i går uttalade han sig i egenskap av Volvos forsknings- och utvecklingschef när han berättade om uppdateringarna som S90, V90 och XC90 ska få.

Men det är snabba ryck i bilbranschen, för i dag meddelar Audi att de har värvat Peter Mertens där han har blivit utnämnd till företagets nya tekniska utvecklingschef samtidigt som han blir medlem i ledningsgruppen för Audi AG.

Audis vd Rupert Stadler är mycket nöjd med värvningen:

– Peter Mertens har en exceptionellt bred teknisk expertis och en internationell bakgrund inom bilindustrin. Det är utmärkta kvalifikationer för att kunna fortsätta driva den tekniska utvecklingen framåt inom Audi.

Peter Mertens, som är född i Tyskland, har haft flera olika biltillverkare och -koncerner som arbetsgivare. 1990 påbörjade han sin karriär inom bilindustrin hos Mercedes för att sex år senare bli vd för ett joint venture-företag mellan Daimler Chrysler och Deutschen Telekom. 2002 blev han modellansvarig hos Opel och 2004 hos GM Europa. Ett år senare blev han modellansvarig för GM globalt. 2010 gick han över till Jaguar Land Rover där han var medlem i ledningsgruppen med ansvar för hela Tata Motors Group. Där stannade han bara runt ett halvår innan flyttlasset gick vidare till Göteborg och Volvo.

Men från och med nu är det alltså Audi som gäller.