Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Herbert Diess Volkswagen behöver minst 20 timmar på sig att bygga en elbil. Tesla bygger en bil på halva tiden.Herbert Diess Volkswagen behöver minst 20 timmar på sig att bygga en elbil. Tesla bygger en bil på halva tiden.Herbert Diess Volkswagen behöver minst 20 timmar på sig att bygga en elbil. Tesla bygger en bil på halva tiden.
Herbert Diess Volkswagen behöver minst 20 timmar på sig att bygga en elbil. Tesla bygger en bil på halva tiden.

VW:s vd rädd: Musk revolutionerar vår industri

När Volkswagenkoncernens vd Herbert Diess pratade med sina anställda vid den stora fabriken i Wolfsburg varnade han för konkurrensen från Tesla och deras nya Gigafactory utanför Berlin.

– Jag är orolig för Wolfsburg. Jag vill att era barn och barnbarn också ska ha ett säkert jobb här, förklarade Diess.

Hela Europas bilbransch håller på och ställer om från bensin- och dieselbilar till elbilar. Några som gör det snabbare än andra är Volkswagen med vd Herbert Diess i spetsen. Diess har pekat ut Tesla som VW:s stora konkurrent i framtiden.

Diess har fått kritik från bilfacket i Tyskland som menar att VW går för snabbt fram. Diess har svarat med att det måste gå ännu snabbare och att konkurrensen från Teslas nya fabrik i Berlin kan bli kännbar för VW.

Tesla – som när de började bygga bilar i USA för drygt tio år sedan fick kritik för sin ineffektivitet och dåligt byggda bilar – är nu ledande även i bilproduktion. När VW jämför Teslas produktion av sina nya ID-bilar i den moderna fabriken i Zwickau noterar Diess att fabriken i dag behöver 30 timmar på sig att bygga en elbil. Tiden ska ner till 20 timmar per bil under nästa år. Tesla bygger redan nu en Model 3-bilar i Berlin på tio timmar.

Rädd för Musk

Diess har fått kritik internt och nyligen menade VW:s nya representant för arbetarna, Daniela Cavallo, att Diess borde fokusera mer på att få ordning på komponentbristen, som drabbat VW hårdare än bland andra Tesla och BMW, i stället för att ägna sig åt sociala medier.

– Du förser oss ständigt med nya bilder från dina resor men inte med halvledare, röt Carvallo.

Nyligen tvingade komponentbristen VW att sänka sin produktion i Wolfsburg till samma nivå som 1950-talet.

Carvallo pressar på för att få produktion av en andra elbil till Wolfsburg tidigare än den plan som säger 2026.

Diess å sin sida pressar på från sitt håll för att ställa om snabbare och inte förlora mark till Tesla och nya konkurrenter från Kina. Enligt Diess kan VW få det svårt att behålla positionen som världens största biltillverkare. 

– Även om det inte längre pratas om Musk så finns han där och revolutionerar vår industri och konkurrerar inom nya områden.