Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Wiesmann GT MF4-CS.
Wiesmann GT MF4-CS.
Wiesmann GT MF4-CS.
Wiesmann GT MF4-CS.

Wiesmann har stängt fabriken – konkurs nära

Tyska sportbilstillverkaren Wiesmann har dragits med ekonomiska problem ett tag. Nu ser det ut som att den konkurs som var på väg att undvikas inträffar ändå. Fabriken är stängd och de anställda borta.

Det var förra sommaren som Wiesmann ansökte om konkurs efter att det ekonomiska pussel som krävs för att driva biltillverkningen inte kunde läggas fullt ut. Mot slutet av förra året nåddes vi plötsligt att trevliga nyheter om att konkursansökan skulle avbrytas och att en investerare som var beredd att stötta företaget hade hittats. Nu nås vi av nya uppgifter via holländska De Telegraaf som säger att överenskommelsen med investeraren inte fallit väl ut och att konkursen ligger bakom nästa krön.

Wiesmanns fabrik i tyska Dülmen är stängd sedan 30 mars och de tidigare 125 anställda är reducerade till omkring sex stycken sedan lönerna inte kunnat betalas ut.

 – Vi vet inte vad som kommer att hända, men några pengar finns det inte, säger en av de anställda till De Telegraaf.

Wiesmann är en exklusiv sportbilstillverkare som grundades 1988 av bröderna Friedhelm och Martin Wiesmann, året efter att tagit fram sin första sportbilsprototyp. Deras första roadster stod klar 1993 och sedan dess har en rad olika modeller med kraftfulla BMW-motorer under huven rullat ut från fabriken. Men nu ser alltså Wiesmann-eran ut att nå vägs ände.

Missa inte att läsa våra provkörningar av Wiesmann Roadster MF4-S, GT MF5 och märkets ursprungsbil Roadster MF3.