Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Testing / Shutterstock

Xiaomi preciserar satsning på elbilar

För en dryg vecka sedan dök det upp uppgifter om att kinesiska Xiaomi ska satsa på elbilar. Nu bekräftar företagets grundare och vd satsningen genom att beskriva vad som är på gång.

Kinesiska teknikbolaget Xiaomi tillverkar och säljer nästan det mesta mellan himmel och jord. Allt från dammsugarrobotar och övervakningskameror till elsparkcyklar och mobiltelefoner. Faktum är att Xiaomi, som grundades för bara knappt elva år sedan, har gått och blivit världens tredje största mobiltelefontillverkare, endast Samsung och Apple är större.

Nu ska Xiaomi bredda sitt produktutbud, de tänker nämligen satsa på att få ut elbilar på marknaden. Det bekräftade företagets vd och medgrundare Lei Jun under en livesändning på sociala plattformen Douyin (TikTok i Kina) i tisdags.
Han passade då på att avslöja att första elbil från Xiaomi blir en sedanmodell alternativt en suv, ett beslut baserat på en omröstning på Internet. Där sade 45 procent av användarna att de vill se en sedan, 40 procent att de vill se en suv.

TEST: Peugeot e-208, Fiat 500, Honda e och Renault Zoe 

Xiaomi tillverkar och säljer väldigt många olika elektronikprodukter, men mest kända är de kanske för sina mobiltelefoner. Foto: N.Z.Photography / Shutterstock

– Första bilen blir definitivt inte en sportbil eller en husbil, den kommer antingen att vara en sedan eller en suv, sa Lei Jun under sändningen enligt South China Morning Post.

Han poängterade att ett önskemål från ”folket” är att Xiaomis elbil(ar) ska lanseras under varumärket Xiaomi, inget annat. De önskade också att företagets elbilar inte ska vara för enkla och billiga utan ligga i mellanskiktet och i ett övre skikt med avancerade funktioner.

Sist men inte minst avslöjade han att första elbilen i pris landar mellan 100 000 och 300 000 yuan vilket omräknat blir mellan 130 000 och 390 000 kronor. Det är alltså priset i Kina som avses.

TEST: Elbilar i minusgrader på vintern