Xpeng P7 i Westfield Mall of Scandinavias parkeringsgarage.
Xpeng P7 i Westfield Mall of Scandinavias parkeringsgarage. Foto: James Holm

Xpeng flyttar in i Mall of Scandinavia

Kinesisk utmanare sätter upp lokal på samma plats som huvudkonkurrenten Tesla. Först ut att visas blir sedanmodellen P7. 

Så sent som för en vecka sedan kunde vi berätta att den kinesiska elbilstillverkaren Xpeng kommer till Sverige, med sedanmodellen P7 som tydligt riktar udden mot amerikanska Tesla. 

Nu är det också klart var den första butiken ska öppna. Det blir i Westfield Mall of Scandinavia, den stora shoppinggallerian i Solna norr om Stockholm. 

Platsen är vald med omsorg, eftersom även Tesla har en utställningslokal i gallerian. Tanken med Xpeng Experience Center, som öppnar under första kvartalet 2022, är att man ska kunna se och provköra märkets modeller. 

Xpeng Experience Center öppnar under första kvartalet 2022. Foto: James Holm

Upplägget låter likt andra elbilstillverkare som Tesla och Polestar, som håller med visningslokaler för att demonstrera produkterna, medan kunderna sedan får beställa sina bilar på nätet. Någon traditionell återförsäljare är det alltså inte frågan om, satsningen drivs av Xpeng själva. 

– Sverige är ett föregångsland med förutsättningar att verkligen bli en nyckelmarknad för elbilen i stort. I Sverige finns det dessutom ingen bättre plats för att nå många människor än Westfield Mall of Scandinavia. Vi vill vara ett företag som fokuserar på människor och vara där de är. De ska inte behöva komma till oss, säger Elvis Cheng, Norden-chef på Xpeng, i pressmeddelandet.

Xpeng P7 har sålts i hemlandet Kina sedan sedan i fjol och började också säljas i Norge tidigare i år. Sedan tidigare har Xpeng också en mindre, eldriven suv på programmet. Ingenting har sagts om den också kommer att lanseras i Sverige, inte heller om den alldeles färska, mindre sedanmodellen P5 kommer hit.