Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Xpeng gör en nysatsning i Sverige med bland annat en suv
2 AV 2
Foto: Xpeng Motors

Xpeng i samarbete med tidigare Nevs-partner

Xpeng inleder ett samarbete med Didi Global som tidigare skulle köpa bilar av Nevs. Nu ska de tillverka mindre och billigare elbilar tillsammans.

Kinesiska Xpeng köper upp Didi Globals elbilsprojekt Smart EV, och skapar ett nytt lågprismärke under namnet Mona. Didi Global är enligt Xpeng en ”världsledande teknikplattform inom mobilitet”, som bland annat har en Uber-liknande taxitjänst. Didi har tidigare bland annat tecknat avtal med Nevs om att köpa ett stort antal elbilar, samt köpt elbilar från BYD.

Men under de senaste åren har Didi jobbat på en egen elbil och det är alltså detta projekt som Xpeng nu köper. Köpet är i storleksordningen att det motsvarar 3,25 procent av Xpengs aktier.
Enligt Xpeng ska de under 2024 lansera en ny elbil i A-segmentet under det nya varumärket Mona. Modellen kommer att särskilja sig från Xpengs övriga utbud och de har målsättningen att priset blir från 150 000 Renminbi, motsvarande 225 000 kronor.

Längre fram ska modellutbudet breddas, och Xpeng ska kunna använda sig av Didis ”mobilitetsekosystem för ”Mona”-projektet med tillgång till sin rikstäckande delade mobilitetsmarknad”. Exakt vad det betyder är oklart.