Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Youngman drar sig ur Saab-affär

Youngman ger upp kampen om konkursboet efter Saab Automobile. Det innebär att en annan kinesisk gruppering med kopplingar till Volvo PV seglat upp som mest troliga köpare.

De senaste turerna kring Saab gör gällande att ett konsortium bestående av ett icke namngivet kinesiskt bilföretag och ett batteriföretag, också från Kina, är de hetaste kandidaterna att ta över konkursboet.

 Youngman som alltså dragit sig ur affären sägs ha gjort så för att konkursförvaltarna känner sig osäkra kring betalningar som styrs av den kinesiska byråkratin vilket kan ta lång tid, uppger en källa till di.se.

 Mycket tyder på att det aktuella bilföretaget är BAIC, medan indiska Mahindra & Mahindra enligt di.se ligger lågt i förhandlingarna. Det som talar för att det skulle vara just BAIC är att företaget tidigare, som teknikensvarld.se kunnat rapportera om, byggt om Saab 9-5 till Beijing Auto C70G samt elbilsversioner av Saab 9-3.

 Enligt di.se finns uppgift om att elbilskonsortiet förhandlar med Volvo PV om att sänka framtida utvecklingskostnader, vilket i så fall talar för ett samarbete mellan Hisingen och Trollhättan. Volvo PV sägs ha lagt bud på maskiner och utrustning från Saab-fabriken för hundratals miljoner.

 Skulle det bli elbilskonsortiet som tar över blir det till ett lägre pris än de 3,2 miljarder kronor som Youngman uppges ha bjudit, men det lägre priset innebär att reservdelsföretaget Saab Parts inte ingår i affären.