Youngman har lagt nytt bud på Saab

Du som önskar slippa läsa mer om Saab-affären kan glömma det. Än ser ingenting ut att vara avgjort. Senaste är att kinesiska Youngman, som tidigare ansågs vara ur leken, har lagt ett nytt bud på konkursboet.

Det var i fredags morse som Youngman med vd Rachel Pang i spetsen lade ett nytt, reviderat bud på Saab. Så än är det kinesiska bolaget inte ur leken trots vad som tidigare sagts och att en hel del har tytt på att National Electric Vehicle Sweden AB köper Saabs konkursbo.

 Så här sa advokat Johan Nylén, talesperson för Youngman i Sverige, till TT under fredagskvällen:

 – Vårt reviderade bud i morse omfattar samtliga delar av Saabs konkursbon, inklusive reservdelsbolaget. Och vårt erbjudande innebär också att staten och Riksgälden får full kompensation för sin skuld som föreligger i konkursen, det vill säga 2,2 miljarder kronor. Youngman har också tillhandahållit bevis på att pengarna finns tillgängliga.

 Att Youngman skulle vara ute ur leken håller han inte med om utan menar i stället att de är mer med i leken än någonsin med avsikt att köpa hela Saab och få igång produktionen så fort som möjligt. Nu siktar de på att komma in i en intensiv avtalsdiskussion med konkursförvaltarna.

 Budet ligger på drygt fyra miljarder kronor och har alltså trissats upp sedan det förra budet. Youngman sägs vara övertygade om att de har lagt det högsta budet. Dessutom är Youngman fått ett skriftligt godkännande från det kinesiska departementet NDRC, ett så kallat acknowledgement letter. Det betyder bland annat att inga andra kinesiska bolag eller konstellationer förutom Youngman får köpa Saabs konkursbo.

 Reservdelsbolaget Saab Parts kan bli statligt

Saab Parts är inte försatt i konkurs tillsammans med Saab Automobile. Däremot är aktierna pantsatta hos Riksgälden efter att staten löst ut lånen på 2,2 miljarder kronor hos Europeiska investeringsbanken.

 För att staten ska få tillbaka sina pengar är en möjlighet för Riksgälden att driva Saab Parts vidare och till och med utveckla bolaget. Det finns omkring 1,5 miljoner Saab-bilar världen över som behöver reservdelar, så marknad finns det. Chefen på Riksgälden, Bo Lundgren, ser detta som en möjlighet även om han föredrar att hela Saabs konkursbo säljs som en enhet tillsammans med Saab Parts. Det är alltså precis det som Youngman uppger sig vara intresserade av.