Youngman just nu hos Saab i Trollhättan

Är det på väg att bli huggsexa om konkursboet efter Saab? Kanske. Kinesiska Youngmans vd Rachel Pang har nyss landat i Sverige och befinner sig i Trollhättan. Dessutom uppges kanadensiska Magna vara intresserat av Saab.

Trots måndagens konkursansökan lever Saab i allra högsta grad och får klassas som högvilt. Konkursboet har lockat till mångas intresse över hela världen. Inte bara Turkiet som vi rapporterade om i går, utan nu sägs också kanadensiska fordonskoncernen Magna vara nyfikna på Saabs tillgångar. Det är Dagens Industri som levererar uppgifterna om Magna, ett företag som tidigare varit intresserat av Saab – på den tiden GM ville sälja.

 Kinesiska Youngman med vd Rachel Pang i spetsen har under tio månaders tid visat starkt intresse för Saab. Ett intresse som inte har avtagit efter konkursen. Så fort Rachel Pang fick höra om konkursansökan i måndags bestämde hon sig för att resa till Sverige.

 Vid lunchtid landade hon på Landvetter och har nu anlänt till Trollhättan i en Saab-ägd 9-5:a som kördes av Youngmans svenske talesman advokat Johan Nylén.

 – Jag är här för att träffa konkursförvaltarna, sa hon till TT utan att precisera sitt ärende. Hon kom till Sverige med två andra Youngman-chefer vid sin sida.

 Enligt Johan Nylén är Youngman fortsatt intresserade av de delar av Saab som inte berörs av GM. Men han påpekar samtidigt att det är väldigt bråttom då nyckelpersoner inom Saab är på väg bort i och med uppsägningar.

 – För att kunna tillämpa teknologi krävs det ingenjörer. Värdet i Saab försvinner om folk lämnar bolaget, så det är viktigt att vara snabba här, säger han till TT och hintar samtidigt om att GM blir en utmaning trots allt.

 Att Youngman har intresse av Saab är inte så märkligt. Det kinesiska bolaget har redan plöjt ner hundratals miljoner kronor Saab och är ute efter den nyutvecklade plattformen Phoenix som är 90 procent Saab och tio procent GM. GM-delen kan arbetas bort för uppemot en miljard kronor.