Saab-bilar Foto: Teknikens Världs arkiv

Youngman stoppas från att köpa Saab?

Enligt nya uppgifter har Saabs konkursförvaltare satt upp så hårda villkor att en affär där Youngman köper upp hela Saab omöjliggörs.

I går kom uppgifter om att kinesiska Youngman sedan några dagar tillbaka lagt ett bud på Saab värt flera miljarder kronor. Ett bud på hela Saab som sägs kunna rädda minst tusen arbetstillfällen i Trollhättan och Saab-fabriken.

Men nu rapporterar Sveriges Radio P4 Väst, via flera olika källor, att Saabs konkursförvaltare har satt upp väldigt hårda krav som sägs kunna stoppa en försäljning av Saab som en hel enhet.

En av källorna som ska ha god insyn i processen kring konkursboet och försäljningsmöjligheterna säger att konkursförvaltarnas uppsatta villkor gör det omöjligt att genomföra en helhetsförsäljning av Saab, vilket i så fall skulle innebära att Youngmans miljardbud på den svenska biltillverkaren går i stöpet.

En annan av P4 Västs källor säger att konkursförvaltarna har varit näst intill ointresserade av Youngmans bud.

Ett av konkursförvaltarnas uppsatta villkor sägs vara att de kräver att GM godkänner en eventuell affär. Om så är fallet innebär det helt klart fler käppar i hjulen. GM har hittills inte vikit en tum från sina principer utan konsekvent sagt nej till alla tidigare förslag rörande Saab.

Konkursförvaltarna ska enligt uppgift förespråka att Saab säljs uppstyckat, något de också ska ha meddelat de olika intressenterna. Detta trots tidigare expertuttalanden att en helhetsförsäljning av Saab skulle vara en klar fördel framför en uppstyckning.

– Konkursförvaltarna har inte för avsikt att sälja konkursboet som en helhet, utan de föredrar en styckning. Det är synnerligen förvånande att man gör på det här sättet och helt oförståligt, menar en av källorna till Sveriges Radio P4 Väst och pekar på att en uppstyckning skulle innebära att flera tusen arbetstillfällen går förlorade.

Konkursförvaltarnas ska i stället ha två andra huvudspår som sägs vara att antingen Geely, Volvos kinesiska ägare, får starta ett utvecklingscenter i Trollhättan eller att kinesiska BAIC tillsammans med Panasonic börjar bygga elbilar i fabriken.

Konkursförvaltarna har inte kunnat nås för en kommentar.