Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Zeekr

Zeekr kommer till Sverige

Ytterligare ett kinesiskt elbilsmärke kommer till Europa: Zeekr. Lanseringen sker först i Nederländerna och Sverige – som märket redan har ett band till.

I november förra året bekräftade Zeekrs vd An Conghui att märket skulle lansera sig Europa i slutet av 2023 – och det på utvalda marknader. I ett pressmeddelande som skickades ut i dag står det klart att Sverige tillsammans med Nederländerna är först ut för det kinesiska märket på kontinenten. Lanseringarna ska ske under årets sista kvartal och på det ska fler länder stå på tur.

Spiros Fotinos får rollen som Zeekrs vd på den europeiska marknaden och huvudkontoret kommer att ligga i Nederländernas huvudstad Amsterdam.

Suven X är speciellt framtagen för Europa. Foto: Zeekr

Första modellerna att lanseras här blir halvkombin 001, som presenteras som en flaggskeppsmodell, och suven X. Den först nämnda har en räckvidd på 60 mil vid blandad körning enligt WLTP-körcyklen. Som namnet antyder är 001 märkets första modell och lanserades 2021 och har hittills sålts i 93 000 exemplar i Kina.

Båda bilarna bygger Geelykoncernens SEA-plattform som i dag finns i bilar från Lotus och Smart och snart även i modeller från Polestar och Volvo. Zeekr X blev nyligen officiell och är, liksom plattformen, till stora delar utvecklad av Geelys utvecklingsavdelning CEVT i Göteborg.