Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Zeekr

Zeekr värderat till nästan 80 miljarder

Geelys nybildade märke Zeekr har gjort en första investeringsrunda och samlat in 500 miljoner dollar, vilket gör att företaget har en total värdering på nästan 80 miljarder kronor, vilket är betydligt lägre än Volvo Cars.

Så sent som i mars i år presenterade Volvos ägare Geely satsningen på ytterligare ett bilmärke: Zeekr. Tanken är att Zeekr ska rikta in sig på premiumsegmentet med helt eldrivna bilar som kan konkurrera med bland andra Tesla och Nio. Nu har det minst sagt pinfärska företaget gjort en första investeringsrunda för att få in nytt kapital.

Batteritillverkaren CATL, riskkapitalbolaget Intel Capital och kinesiska underhållningstjänsten Bilibili uppges vara de första att investera i Zeekr. Totalt har de tillsammans gått in med 500 miljoner dollar, motsvarande 4,3 miljarder kronor, vilket ger dem en sammanlagd ägarandel på 5,6 procent. Det innebär att Zeekr får en total värdering på nästan 80 miljarder kronor. Det är betydligt lägre än den förväntade värderingen av koncernkusinen Volvo Cars som, vid en eventuell börsnotering, väntas vara värt cirka 200 miljarder kronor.

Zeekr visade i april i år den eldrivna modellen 001 som ska byggas i Ningbo i östra Kina och börja levereras till kunder senare i år. År 2025 räknar Zeekr med att sälja omkring 650 000 bilar.

1 AV 4
Foto: Zeekr
2 AV 4
Foto: Zeekr
3 AV 4
Foto: Zeekr
4 AV 4
Foto: Zeekr