Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

ZF:s vd: Nio växlar är gränsen

Det var inte alltför länge sedan treväxlade automatlådor var normen. I dag kommer flera rapporter om att åtta- och nioväxlade växellådor är under utveckling. Men vid nio går gränsen, säger ZF:s vd Stefan Sommer.

Det är i ett uttalande till branschtidningen Automotive News som växellådsjätten ZF:s vd Stefan Sommer hävdar att gränsen för antalet växlar snart är nådd. Nio stycken, fler ska inte vara nödvändigt, hävdar han. Men det är inte de tekniska begränsningarna som sätter käppar i kugghjulet.

”Det är ingen fast gräns, men man måste ta med lagen om avtagande avkastning. Frågan är om att lägga till ytterligare växlar är vettigt.”, säger Sommer till tidningen vid kongressen Automobilwoche, och pekar på att det är tveksamt huruvida behov och efterfrågan finns på fler växlar. Tidigare har chefer inom ZF sagt att dagens automatlådor är väldigt nära att vara så bra som de kan vara, åsyftande antalet växlar.

Men frågan är om inte ZF:s uttalande kan komma att behöva revideras, det talas nämligen om att amerikanska bilgiganterna Ford och GM redan nu har planer på tioväxlade lådor, och att utvecklingsarbetet redan påbörjats. Den som lever får se.