Bilen köptes tillbaka – efter 67 år

Familjeklenoden ropades in av Jaguar-höjdarens barnbarn efter att ha varit på vift i närmare 70 år.

Arthur Whittaker, ställföreträdande ordförande hos Jaguar, köpte sin Jaguar Mk IV den 14 januari 1949. Han hade börjat sin bana som bilförsäljare vid 17 års ålder och kom att vara Jaguar trogen under 50 år.

Det var en bil med en sexcylindrig 3,5-litersmotor under huven, ett innandöme av läder och valnötsträ och med det inte allt för vanliga tillbehöret taklucka. Han tycks dock inte ha haft några speciella band till bilen, redan två år senare sålde han den.

Bilen avverkade en rad ägare och 1982 påbörjades en renovering. En grundlig och/eller långsam sådan som skulle hålla på i hela 22 år och utfördes delvis av Jaguar-specialisten David Davenport.

I år bestämde sig ägaren för att auktionera ut bilen och av en ren slump snubblade de fyra barnbarnen Lucy, Sally, Sarah och Charlotte över annonsen.

– Vi gick och tittade på den men hade ingen plan på något köp. Men när vi satte oss i den väckte den så många minnen, säger Sally.

Bilen återvänder nu inte bara till släkten utan också rent geografiskt till sitt ursprung då Sally bara bor ett par kilometer från fabriken på Brown’s Lane i Coventry där bilen en gång byggdes.

Bilen ska hållas rullande och inte bli stående menar Lucy, Sally, Sarah och Charlotte. Fattas bara. Att betala 70 000 pund (närmare 770 000 kronor) känns lite väl för något som bara ska samla damm.

Bilen auktionerades ut av Historics at Brooklands under sitt senaste evenemang som omfattade 134 fordon.