Bilen som gav världens första fortkörningsbot

I ärlighetens namn ser den knappt ut som en bil. Men denna Benz från 1896 ordnade faktiskt bilhistoriens först fortkörningsbot. I höst visar den upp sig i verkliga livet.

Oavsett om du gillar snabba åk eller långsamma sådana så bör du ge bilen på bilden här en tanke. Ja, kanske rent av åka och titta på den i verkliga livet då den deltar i Concours of Elegance i Hampton Court Palace senare i år.

Bilen, en Benz av årsmodell 1896, är trots sitt beskedliga utseende nämligen världens första att ha orsakat en fortkörningsbot.

Den brittiska bilimportören Walter Arnold körde bilen i Paddock Wood den 28 januari 1896 när han blev stoppad av en polisman på cykel. Anledningen var att han körde för fort – och det rejält. Han hade nämligen överskridit den maximalt tillåtna hastigheten fyrfaldigt.

Och inte nog med det. Han hade inte bara färdats i 8 mph (13 km/h) mot tillåtna 2 mph (3 km/h) utan även struntat i att låta ekipaget ledas av en person viftandes med en röd varningsflagga. Notan för Walters del blev en shilling plus rättegångskostnader.

Senare samma år togs regeln om den röda flaggviftaren bort och den maximala hastigheten för motordrivna fordon höjdes till makalösa 14 mph (23 km/h).

Fler fordon byggda före 1905 kommer att närvara under tillställningen den 1-3 september men även snabbare fordon. Vad sägs om Le Mans-vinnaren från 1988? Jaguar XJR-9 har en toppfart på över 380 km/h. Fort nog att inte bara orsaka böter.