Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: BMW

BMW har utvecklat spillfri mugghållare

En ojämnhet, en tvärnit eller en kraftig rattrörelse – mycket mer behövs inte för att kaffet som står i mugghållaren i bilen ska vara utspritt på alla andra ställen än i muggen. Problemet har BMW nu en lösning på.

Kommer du ihåg Giro Cup Holder som vi skrev om för fem år sedan? Några ungrare hade uppfunnit en spillfri mugghållare för bilen, baserad på gyroskopets egenskaper. De försökte få till massproduktion men lyckades inte få in stålarna som krävdes. Vi skrev då att kanske någon biltillverkare nappar på de smarta mugghållaren.

Först nu, fem år senare, avslöjar BMW-designern Jose Alberto Casas Peña för australiensiska CarsGuide att konceptbilen Vision M Next, som i somras presenterades som framtidens elektriska sportbil, innehåller en gyroskopisk mugghållare. Om det är ungrarnas förtjänst eller inte vet vi inte.

– Du ställer din kopp där i (hållaren) och om den känner att bilen svänger trycker mugghållaren åt motsatt håll så att drycken inte spiller ut och förstör din interiör, säger Jose Alberto Casas Peña som är ansvarig för hur nämnda konceptbil ser ut.

Om det är mugghållarna som syns på denna interiörbild av BMW Vision M Next (se mittkonsolen) vet vi inte.

Andra finurliga grejer som går inom ramarna för Vision M Next och som därför kan finnas i en möjlig framtida sportbil från BMW är minnesskum (memory foam) i stolarna för bättre kroppssupport och komfort, samt en display med förstärkt verklighet (AR, augmented reality) som ska kunna visa information så som bästa val av linje genom kurvor.

Bilden längst upp i artikeln visar konventionella mugghållare i en BMW M135i.