Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091015-bmw-m3-touring
091015-bmw-m3-touring
091015-bmw-m3-touring
091015-bmw-m3-touring

BMW M3 Touring – familjevänlig värsting från Manhart

Tyska Manhart har byggt bilen BMW inte vill bygga – M3 Touring. Men Manharts skapelse är till och med bättre än så. I stället för den vanliga V8-motorn i M3 har Manhart skohornat ned V10-motorn från M5.

 Manhart Racing från tyska Geilenkirchen har ett relativt enkelt recept när det gäller att förbättra bilar. De är specialiserade på bilar från BMW och verkar ha en förkärlek för den prisade V10-motorn i BMW M5 och M6. Manhart har tidigare stoppat ned V10-motorn i gamla Z4 Roadster och M3 Coupé. Nu har turen kommit till ännu en bil som inte är byggd för en så stor motor.

”Attention all sporty, family men!” Inledningen i Manharts pressmeddelande säger allt. Den tyska tuningfirman vill erbjuda en bil för de som vill ha en M3 men behöver större utrymme och inte orkar vänta på att BMW får ändan ur vagnen. På sedvanligt Manhart-manér har de inte hållit tillbaka. De har utgått från en vanlig 3-serie Touring (E91) och stoppat ned V10-motorn från M5. Med lite omprogrammerad elektronik och ett nytt avgassystem ger motorn 550 hästkrafter i stället för 507. En nytillkommen diffspärr ser till att kraften letar sig ned i backen och självklart har även den sjustegade SMG-lådan hängt med från M5. 0-100 km/h avverkas på 4,3 sekunder och accelerationen slutar inte förrän vid 324 km/h.

Utseendemässigt har Manhart hållit sig till M3-looken nästan helt och hållet. Frontspoiler, motorhuv med M3-bubblan, backspeglar och sidokjolar är desamma som på en original-M3. Baktill har Manhart designat en egen kjol och skärmbreddare, allt är dock mycket likt M3 original. Även invändigt har tyskarna plockat delar från BMW:s Performance-linje.