BMW Z4 får smaka på glada fotbollsfans ilska

Efter Colombias vinst med 2-0 över Uruguay i åttondelsfinalen i fotbolls-VM gick colombianska fans i New York man ur huse för att fira av glädje – och för att slå sönder en BMW Z4.

https://youtu.be/wVIIIdTPNR4

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Låt oss säga att du är ett fotbollsfan och att du hejar på ditt landslag i fotbolls-VM. Vad gör du när du vill fira en vinst i en åttondelsfinal? Du går så klart ut med andra landsmän på stan för att visa din glädje. Kanske du också slår sönder en bil eller två, i ren glädje alltså. Eller?

Filmen du ser här ovan utspelade sig i stadsdelen Queens i New York efter Colombias 2-0-seger mot Uruguay i åttondelsfinalen i fotbolls-VM i lördags, 28 juni.
Massor av glada colombianska fans är ute och firar och visar sin glädje över vinsten. En BMW Z4 kommer bakifrån och vill förbi. Några fans börjar sparka så smått på bilen, några fler bankar på den. Till sist slås bilens rutor sönder och folk går över taket på bilen.

Vad som föranledde dessa idiothandlingar är osäkert. Enligt en colombiansk lokalradiostation ska händelsen ha tagits upp på i en Facebook-tråd. Där ska enligt uppgift flera colombianer skämmas för sina landsmäns handlingar medan andra menar att BMW:n hade kört mot ett par personer på sin väg fram och därför blev det upplopp.
Om sistnämnda stämmer är det i så fall märkligt att ingen först verkar bry sig om bilen. Plötsligt påbörjar några vandaliseringen och sedan hakar allt fler på. Människor är flockdjur? Gör en person något måste en annan göra detsamma.

Att människor blir aggressiva under sina glädjeyttringar är inget ovanligt. Det finns flera exempel på där firande har lett till upplopp. Montreal Canadiens Stanley Cup-guld 1986 är ett känt exempel där fans som firade på stadens gator övergick till att vandalisera och ställa till med djävelskap.