BMW:s M10-motor byggd i wellpapp

Vissa har för mycket fritid, men för oss som inte har det är vi glada att vissa har just mycket fritid så att de kan roa oss andra med så här snygga jobb.

Replikamotorer i miniatyr har vi visat er tidigare, bland annat denna fantastiska skapelse, men någon replika gjord i wellpapp – det har vi aldrig tidigare skådat och därmed inte visat här på sajten.

En man vid namn Marc W Zak älskar att bygga saker av wellpapp. Han har bland annat gjort en kulspruta, en stridsvagn, en robot och en rulltrappa av nämnda material.

Efter två års tystnad på sin YouTube-kanal har han nu lagt upp ännu en skapelse i wellpapp och kartong. Denna gång en något mer avancerad grej, nämligen BMW:s berömda M10-motor. Kanske han fick idén till bygget från sin senaste YouTube-film där han körde en BMW 2002 Turbo, en ikonisk bilmodell som har just M10-motorn under huven.

Med anledning av det två år långa glappet mellan hans två senaste filmer misstänker vi att bygget av M10-motorn tog just så lång tid. Den är byggd mer eller mindre in i minsta detalj. Pappmotorn har till och med en ”fungerande” vevaxel som via vevstakarna överför rörelsen till kolvarna. Den biten ser du från cirka 2,15 minuter in i filmen.BMW:s M10-motor debuterade modellen 1500 (Neue Klasse) 1962 och hängde med ända fram till 1988 i flertalet olika modeller, bland annat E12, E21, E28 och E30. Motorn användes till och med i Formel 2-bilar.

https://youtu.be/l9qxUHXMTac