Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW:s motorljud går att hacka – få din 1-serie att låta som en M4

Inte direkt oväntat då allt som baseras på ettor och nollor går att hacka. Så även BMW:s syntetiska motorljud Active Sound Design. Här ser vi en M135i som manipulerats till att låta som en M4 Coupé.

https://youtu.be/PjhSKw5rLlc

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Flera av BMW:s modeller har ett syntetiskt motorljud i kupén för att ge föraren och passageraren en bättre ljudupplevelse. Bilarna är så välisolerade i dag att det verkliga motorljudet stängs ute till stora delar och därför går de åkande miste om ljudet förbipasserande får njuta av. BMW (och många andra biltillverkare) har löst det med Active Sound Design (BMW:s benämning) som via högtalarna ger en fejkad motorljudkuliss. Flera av BMW:s modeller använder tekniken, så även sporthybriden i8 som dessutom har fejkat motorljud på utsidan. BMW:s M-modeller behöver knappast fejkat ljud på utsidan.

Nu visar det sig att Active Sound Design går att hacka och manipulera. En person har på YouTube lagt upp en film som visar hur en BMW M135i låter som en M4 Coupé

. Exakt hur man har gått tillväga för att ändra det interiöra motorljudet vet vi inte, men principen är att en ljudfil ska bytas mot en annan.I filmen nedan får vi höra hur det fejkade originalmotorljudet i BMW M135i låter. Viss skillnad.

https://youtu.be/TGNrN98-IDs

Gilla på Facebook för fler videoklipp!