Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Zentrum des Kunst und Mediatechnik (ZKM) Karlsruhe

Böjd lastbil fick parkeringsbot – var konstverk

En böjd Mercedes MB100D, parkerad över en trottoar och halvvägs uppför en husvägg, kan omöjligt ha ställts så lagligt – menade en parkeringsvakt i tyska Karlsruhe. Den förmodat ej körbara bilen var dock ett konstverk.

En böjd Mercedes MB100D, skapad av österrikiske konstnären Edwin Wurm och placerad på en trottoar och halvvägs uppför en husvägg i tyska Karlsruhe, föll tydligen inte parkeringsvakterna i smaken. I bilder som den senaste veckan spridits på Internet ser vi hur konstverket fått en parkeringsbot.

Konstverket av Wurm, som blivit känd för just att böja fordon till skulpturer och konst, har installerats i Karlsruhe som en del i utställningen ”The City is the Star - Art at the Construction Site”, som är en del i firandet av 300-årsjubileet för staden. Verket, som döptes av konstnären till det lagom beskrivande namnet ”Truck”, beräknas vara värt minst 60 000 kronor.

Efter att bilderna på den 30 euro dyra parkeringsboten spridits på sociala medier har det dock visat sig att boten var menad som ett skämt från parkeringsvakternas sida. I en intervju med tyska dagstidningen Der Tagesspiegel berättar en representant för Karlsruhe Stad att bötesutfärdandet av konstverket redan från början varit ett skämt mellan parkeringsvakterna i staden. I ett uttalande från stadens center för konst och mediateknik, ZKM, som står bakom utställningen, hyllas också parkeringsvaktens kreativitet. ”Vi tycker det är toppen att de stadsanställda tänker konstnärligt själva”, säger en representant för centret.