Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Brabus har högtflygande planer

Tyska trimfirman Brabus är vanligtvis mest kända för att bygga extremt motorstarka versioner av Mercedes bilmodeller, men nu lanserar man ännu en affärsidé – flygplanstrimning.

Brabus kan stoltsera med flera världsrekord med sina tolkningar av Mercedes-modeller på sitt samvete. Förra året kom bland annat Brabus Rocket 800, som med ens blev världens snabbaste sedan med sina 800 hästkrafter och 370 kilometer i timmen i toppfart.

 Nu tar man nästa steg i och lanserar… förädlade flygplan. Åtminstone inredningen till dem. För trots att man visat att det går att skrämma upp Mercedes V12-motor till 800 hästkrafter så har flygplanen som Brabus intresserat sig av långt många fler hästar ur sina jetmotorer. Det som blir kvar att fixa till är inredningen och en specialkomponerad lack, vilka Brabus tagit fram exempel på till tre olika flygplan.

 Huvudfokus har varit på mindre privata jetplan av typen Bombardier Global Express, Challenger-flygplanen och Dassault Falcon-serien. Brabus hävdar dock att man inte begränsat sig till just dessa utan även kan skrädda till inredningar till större flygplansmodeller.

 I nuläget har man två olika inredningsförslag till Bombardier Global Express –Elegance och Sportive. Elegance har Brabus egenframtagna ljusa läderinredning med ”exklusiva träsorter” som putsats upp. Sportive blandar å sin sida gråa och svarta toner av lädret med kolfiberinlägg. Till båda inredningarna kommer Brabus erbjuda ett egenkomponerat infotainmentsystem. 

 Samtliga modifikationer är certifierade enligt EASA- och FAA-regler, men vad kalaset kommer kosta har Brabus inte tillkännagivit.