Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Britishvolt väljer Wales för nya batterifabriken

Svenske vd:n Lars Carlström har valt plats för Britishvolts nya stora batterifabrik. 

Det blir industrimorådet Bro Tathan i St Athan i södra Wales och i samma område bygger Aston Martin sin suv DBX.

Britishvolt, som kopierat svenska Northvolts koncept, ska börja bygga elbilsbatterier om tre år. 

När Ford stängde sin motorfabrik i Bridgend befarade många att södra Wales skulle drabbas av hög arbetslöshet. Men nu kan Britishvolt, med svenske vd:n Lars Carlström, ändra på det. Den nya stora fabrik för batterier till elbilar som Britishvolt planerar ska börja byggas på industriområdet Bro Tathan i St Athan. När produktionen är i full gång i fabriken ska det finnas cirka 3 500 arbetstillfällen.

Britishvolt vill teckna avtal om försäljning av batterier till bland andra Jaguar och Land Rover.

Totalt valde Britishvolt mellan ett 40-tal områden i Storbritannien.

Britishvolt behöver fler investerare för att klara satsningen på en fabrik på upp till 30 GWh. För att klara den stora energiåtgången vid produktionen ska Britishvolt också bygga en solcellspark på cirka 200 MW. Hittills har Britishvolt lockat till sig investerare från Skandinavien och Mellanöstern och skramlat ihop från dem cirka 100 miljoner kronor. Men investeringsbehovet är närmare 30 miljarder för att kunna komma igång och bygga en hel fabrik.

Britishvolt har kopierat svenska Northvolts koncept. Där krävdes cirka en miljard kronor till testanläggningen i Västerås och i ett första skede ytterligare cirka tio miljarder för att börja bygga fabriken i Skellefteå.

Flera biltillverkare med produktion i Storbritannien har efterlyst en batterifabrik för att minska beroendet av batterier som byggs i Asien och för att få mer produktion i Europa men utanför EU.

Lars Carlström var säljchef på Saabs säljbolag Ana i Umeå och blev under Saabkrisen talesman för ryske Vladimir Antonov. Antonov försökte finansiera Victor Mullers Saabsatsning men tilläts inte vara med som delägare av Europeiska Investeringsbanken.

Efter Saabåren försökte sig Lars Carlström på flera olika affärsprojekt och 2014 ville han starta det nya Industripartiet. Carlström fick öppet stöd av bland andra Bert Carlsson men partiet blev inte heller det någon succé.

Carlström och partnerföretaget AMTE Power har fått stöd av den brittiska regeringens Advanced Propulsion Center i satsningen på en ny batterifabrik.

Svenska chefer i bilindustrin

Peter Carlsson: grundare och vd för batteritillverkaren Northvolt.

Lars Carlström: grundare och vd för batteritillverkaren Britishvolt.

Håkan Samuelsson: vd för Volvo Cars.

Henrik Henriksson: vd för Scania.

Martin Lundstedt: vd för AB Volvo.

Per Svantesson: vd för Automobili Pininfarina

Ola Källenius: koncernchef för Daimler.

Karin Rådström: vd Mercedes Trucks