Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081024-hastighetsrekord
081024-hastighetsrekord
081024-hastighetsrekord
081024-hastighetsrekord

Britter siktar på hastighetsrekordet

Med vad som mest ser ut som en blandning mellan ett spjut och ett fiskedrag ska britterna Andy Green och Richard Noble ta sig an hastighetsrekordet för bil. De två är redan innehavare av det nuvarande rekordet, men nu ska de över den magiska 1 000 mph-gränsen.

Andy Green och Richard Noble vet en hel del om att åka riktigt fort i bil. Tillsammans har de det nuvarande hastighetsrekordet som lyder 763 mph, 1 227 km/h. Nu planerar de att åka ännu fortare. Under namnet Bloodhound Project utvecklar de en bil som ska sätta nytt rekord.

Föraren Andy Green och teamledaren Richard Noble är i full gång att bygga bilen som blir 12,8 meter lång och ska slå det gamla rekordet med råge. I den långsmala bilkroppen ska det rymmas dels en vanlig kolvmotor, en jetmotor samt en raketmotor. Bilen ska slå rekordet i flera omgångar, med början 2009 då den ska nå 800 mph, året efter 900 mph och 2011 ska det stora åket ske. Då är målet att nå 1 000 mph, 1 609 km/h. Den blivande rekordbilen kan egentligen inte kallas för en bil. Toppfarten på 1 000 mph uppges vara nådd efter endast 40 sekunder. I toppfart färdas man då ungefär 500 meter i en ögonblinkning. Det är svårt att avgöra om Andy Green som ska sitta bakom ratten är modig eller bara dum. Planen är att han ska köra den nya Bloodhoundbilen i Black Rock desert i Nevada, samma öken det nuvarande rekordet sattes i.

Blooghound-projektet är dock tänkt att bli så mycket mer än en snabb bil. Andy Greens och Richard Nobles avsikt är att bilen ska bli något av ett tekniskt underverk som ska inspirera yngre generationer.