Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: 11foot8.com

Bron som nackar lastbilar ska äntligen höjas

Världens förmodligen mest kända järnvägsbro ska äntligen åtgärdas för att i framtiden inte kunna lugga fler lastbilar.

Du kanske känner igen den lilla järnvägsbron 11foot8 i North Carolina som har en egen hemsida? Vi har skrivit om den ett par gånger under årens lopp i och med att den tar skalpen av lastbilar på löpande band. Sist vi skrev om den, under 2016, hade den precis luggat lastbil 102 – sedan april 2008. Det är detsamma som 13 lastbilar om året. Sedan vi senast skrev om den för tre år sedan har ytterligare 46 lastbilar råkat ut för det tuffa ödet. 148 lastbilar på elva år – imponerande. Och det trots alla varningssignaler, skyltar och annat som försöker pocka på lastbilschaufförernas uppmärksamhet.

148 avser för övrigt antalet lastbilar som har fastnat på film. Lastbilarna som körde in i bron, som fyller 80 år nästa år, innan 2008 är alltså inte inkluderade i summan.

I filmen nedan ser du den senast filmade lastbilen att köra in i bron. Det skedde den 3 oktober i år. Vill du se fler spektakulära krascher med bron tar du en titt i kavalkadfilmen längre ned i artikeln. 20 minuter bro vs lastbil.

https://youtu.be/dqOl5VgSem4

Nu ska Youtube-kändisen, alltså bron, höjas. Eller, rättare sagt, den fria passagehöjden ska höjas. Som vi tidigare har skrivit går det inte att sänka vägen då under den ligger stadens huvudavloppsledning. Själva bron kan man tydligen inte höja hur som helst på grund av järnvägen. Och någon ny bro för järnvägen verkar aldrig ha varit aktuell.I stället ska konstruktionen som håller upp järnvägen göras tunnare. På det viset vinner man åtta tum, det vill säga 20,3 centimeter, vilket ökar avståndet till asfalten från 355,6 till 375,9 centimeter. Det ska räcka för att mindre och mellanstora lastbilar ska kunna ta sig under utan problem.Förmodligen blir Youtube en profil mindre efter att åtgärden är på plats. I morgon den 23 oktober påbörjas arbetet som väntas avsluta den 5 november.Många undrar hur bron kan ha klarat alla påfrestningar under alla år. Egentligen har påfrestningarna inte varit speciellt stora tack vare den stålbalk som är placerad precis innan bron och som tar emot smällarna. Lastbilarna är med andra ord redan nackade när bron ska passeras.

https://youtu.be/FAVH6CG9O3E