Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Censur slaktade The Grand Tour

Förra avsnittet av The Grand Tour blev massivt slaktat i Indien. Censuren gjorde det 62 minuter långa avsnittet 32 minuter långt.

https://youtu.be/8ml4W9DRXFw

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

I fjärde avsnittet av The Grand Tour, gamla Top Gear-trions nya program på Amazon, fick vi se Clarkson, Hammond och May köra ”naturliga bilar”. Värst var så klart Jeremy Clarkson som dök upp i en ”benbil”, det vill säga uppbyggd med ben, skinn och diverse olika ”interiöra” djurdelar.

I Indien är kon enligt den dominerande religionen där, hinduismen, ett heligt djur. Att Clarksons bil med en vindruta bestående av utsträckta kodelar inte skulle gå hem i Indien var därför inte en högoddsare. Amazon slaktade därför det fjärde avsnittet. 32 minuter fick indierna se av det normalt 62 minuter långa programmet.

Observera att Amazon själva ligger bakom censuren av programmet i Indien. De säger till indisk media att de vill bjuda sina indiska tittare på samma prisvinnande underhållning som övriga världen, dock utan att vilja kliva på några tår. Man säger sig respektera kulturella skillnader.

I klippet ovan får vi se Clarksons benbil. Frågan är om just detta YouTube-klipp finns att se i Indien. Tveksamt.