Chevrolet Corvette siktar åter mot rymden
Chevrolet Corvette och rymden hänger ihop. Nederländernas första rymdraket presenteras nu på taket till en Corvette av senaste snitt, men historien tar sin start redan 1961.
Rymden och modellen Chevrolet Corvette har en speciell relation. Nej, inga exemplar har skjutits upp där som i fallet med Tesla Roadster, de har hållit sig på jorden.
Det började med Alan Shepard som efter att ha blivit förste amerikan i rymden 1961 fick en Corvette av tillverkaren General Motors. Nya regler gjorde detta senare omöjligt varför biltillverkaren leasade ut bilar till astronauter för det överkomliga beloppet av en dollar per år.
1969, för femtio år sedan, rattade astronauter som då var involverade i Apollo-programmet Corvette. Bland annat Pete Conrad, Alan Bean och Dick Gordon som beställde tre likadana svart- och guldfärgade Corvetter designade av Bean.
Nu upprepas historien om än inte med samma pondus som tidigare. När DARE, Delft Aerospace Rocket Engineering, presenterade raketen Stratos IV var den monterad på taket till en Corvette C7 Final Edition.
Raketen blir Nederländernas första i rymden och har utvecklats av studenter på Delfts tekniska universitet. Uppskjutningen ska ske sommaren 2020 från ett testcenter i sydafrikanska Overberg.
LÄS MER: Nya Corvette har premiär i juli
Världens kanske mest kända astronaut, Niel Armstrong, körde även han Corvette. Ett exemplar som gått under radarn men dök upp 2012 och som körts av James May i serien The Grand Tour.
De leasade bilarna från förr återlämnades till handlarna efter ett år och hamnade sedan på begagnatmarknaden. Många bilar har gått upp i rök men två av dessa (bild ovan) står på National Corvette Museum i Bowling Green, Kentucky.
Gillar du gamla Corvetter? Missa inte vår provkörning av Chevrolet Corvette C3 Convertible.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se