Conti 4x4 Trophy – äventyret i Marocko dag 1

De lyckliga Teknikens Värld-prenumeranterna Håkan och Mats-Olof vann varsin plats i Conti 4x4 Trophy. Här är första delen i deras berättelse från en fantastisk resa genom Marockos öken- och bergslandskap.

Teknikens Värld

"Conti 4x4 Trophy - Dag 1

Efter en lång resdag och en kort natt står vi tillsammans med 25 andra i Ouarzazate, Marocko och blir utbildade i hur man kör fyrhjulsdrivet i öknen. Vi är här som vinnare i Teknikens Världs prenumerationstävling och ska under de närmaste tre dagarna köra 80 mil i Atlasbergen och Sahara.

Vår Hummer H3 gnisslar och gnäller en del när vi kör iväg men vi ska snart bli varse de yttre påfrestningar som plågar bilarna varje dag. Med nedvevade rutor (vi får inte ha på air condition på grund av sanden och vibrationerna) klättrar vi på slingriga landsvägar upp i bergen, mot platsen där vi ska vika av från asfalten och börja vårt äventyr.

Den inledande sträckan, som sträcker sig genom Atlasbergens ogästvänliga stenöken, är relativt lättkörd, något som är skönt då vi behöver lära känna bilen. Och inte minst varandra. Vi diskuterar ivrigt hur diken, stenrös och trånga passager ska attackeras och hur navigationssystemet ska tolkas. Rutten som vi blivit tilldelade är hanterbar men det gäller sig att hålla sig på rätt spår. Utanför lurar branta klippavsatser och de är inte försedda med vare sig varningsskyltar eller räcken.

Landskapet vi passerar är bitvis helt öde och påminner mer om bilder från Mars än om vår gröna och blå planet. Avsaknaden på vilda djur är också ett tydligt tecken på hur obekvämt det är att leva här. Trots det passerar vi genom många små byar och vår närvaro väcker intresse och gatorna är kantade av barn som vill ha bonbon (godis) och stylos (pennor!?).

Efter en lång dag i bilen kliver vi trötta in på hotellet och blir servade middag bestående av grönsakstallrik, kyckling och rotsaker. En meny som kommer att följa oss genom hela vår resa."

/Håkan Löfstedt, Gnosjö och Mats-Olof Johansson, Hudiksvall