Cristiano Ronaldo är köparen av Bugatti La Voiture Noire

Världens dyraste bil till världens sjätte dyraste fotbollsspelare. Cristiano Ronaldo slantade upp nästan 120 miljoner kronor för att bli ägare av det enda exemplaret av Bugatti La Voiture Noire.

På bilsalongen i Genève i början av mars avtäckte franska, men Volkswagen-ägda, Bugatti en superexklusiv modell vid namn La Voiture Noire. Bilen som ställdes ut visade sig bara vara ett skal, men den ska byggas på riktigt och då i ett endaste exemplar. Priset för La Voiture Noire, som är en hyllning till 1930-talets sällsynta Bugatti Type 57 SC Atlantic, är elva miljoner euro vilket med dagens växelkurs betyder 117,6 miljoner kronor. Trots att bilen alltså inte är byggd ännu var bilen såld redan innan den nådde montern på Genèvesalongen.

Vem är då köparen? Det sades vara en riktig Bugatti-entusiast som lagt vantarna på La Voiture Noire och det ryktades att det var Ferdinand Piëch, den forne Volkswagen-chefen med gott om pengar och ett stort intresse för Bugatti.

Foto: Bugatti

Men det visar sig nu att det inte är Ferdinand Piëch som är köparen, enligt spansk sportmedia är det i stället fotbollsspelaren Cristiano Ronaldo som har blivit nästan 118 miljoner kronor fattigare. Men så har han också en väl tilltagen lön i Juventus, klubben han blev klar för mitt under fotbolls-VM i fjol. Där tjänar han drygt 331 miljoner kronor om året. Lägg ovanpå den summa alla pengar han drar in på reklamkontrakt och liknande. Plötsligt är Bugatti La Voiture Noire relativt sett betydligt billigare för Ronaldo än vad en Volkswagen Golf i instegsutförande är för en svensk med en genomsnittlig lön.

Bugatti La Voiture Noire bredvid förebilden Type 57 SC Atlantic som byggdes i fyra exemplar på 1930-talet. Foto: Bugatti

Vad familjen Agnelli, som äger Juventus, säger om Ronaldos köp av en bil från den konkurrerande Volkswagen-koncernen är okänt. Familjen Agnelli är djupt rotade i det mesta som rör bilindustrin i Italien, bland annat Fiat, Lancia, Alfa Romeo och Ferrari. Det är därför Juventus spelar med Jeep på tröjan. Jeep ingår nämligen i Fiat Chrysler Automobiles där samtliga ovan nämnda märken plus ytterligare flera andra, bortsett från Ferrari, ingår.

Ronaldo har för övrigt en Bugatti Chiron sedan tidigare. Den kostar bara ynka 27 miljoner kronor.

I ingressen skrev vi att Cristiano Ronaldo är sjätte dyraste fotbollsspelaren genom tiderna. Det blev han när han gick från Real Madrid till Juventus. Knappt 1,1 miljard kronor kostade övergången för hans italienska klubb.

Dyraste spelaren genom tiderna blev brasilianaren Neymar när han 2017 bytte från Barcelona till Paris Saint-Germain. Den franska klubben, som ägs av ett Qatar-baserat konglomerat, pungade ut med knappt 2,4 miljarder kronor (enligt dagens kurs) för att få Neymars underskrift.