Dagen då Mercedes A-klass slog runt
Det är tisdag förmiddag den 21 oktober 1997. En liten blå Mercedes A-klass stävar mot Bromma flygplats för att utföra ett undanmanöverprov. Ett rutinuppdrag, men det blev inte så...
Undanmanöverprov har stått på Teknikens Världs testlista i många år. Det går ut på att utvärdera bilens egenskaper när föraren först måste göra en tvär gir åt vänster och sedan en lika tvär åt höger. Man kan säga att vi simulerar vad som skulle hända om ett barn springer ut i din vägbana, eller en älg, och du försöker undvika en olycka.
Vi hade aldrig tidigare slagit runt med en bil i ett undanmanöverprov. Visst uppförde sig vissa bilar sämre än andra men att slå runt hade aldrig varit aktuellt. Tills nu.
En undermåligt byggd A-klass, smal med kort axelavstånd och hög tyngdpunkt klarade inte provet. Vi körde inte ens fort, bara 60 km/h. De bästa bilarna i sammanhanget klarar över 80 km/h.
I bilen körde Robert Collin. För att uppnå maxlast hade han fyra passagerare med sig: Lasse Jonsson, Jonas Borglund, Eric Lund och Lena Malmberg. Undertecknad fotograferade.
Jag stod på samma plats som jag alltid gjort vid undanmanöverprov på Bromma flygfält. Bilderna tas alltid vid ett och samma tillfälle. När bilen börjar svänga tillbaka åt höger.
Det såg instabilt ut, men jag blev lika förvånad som Robert Collin när A-klass plötsligt slog runt och landade först på takets högra sida för att sedan hamna på hjulen igen.
På den här tiden var det inte tal om autofokus så bilden när A-klass slår runt är inte helt skarp och bilen är för nära den 300 millimeter långa linsen.
När bilen landat funderar jag några ögonblick på vad jag ska göra. Fortsätta ta bilder eller hjälpa mina vänner och kollegor. Jag ser att de börjar röra på sig och dörrarna öppnas. De verkar fysiskt oskadda. Jag fortsätter att ta bilder.
Det blev en lång dag och ett ännu längre efterspel. Alla stora tidningar i Sverige ville ha bilder. SVT ville ha bilder, och telefonen ringde i ett både hos mig och Robert Collin.
Dåvarande chefredaktören Calle Carlqvist hade under den aktuella tiden befunnit sig på sjukhus med avslagen telefon. Väl på redaktionen igen ringde han mig.
– PeO, har det hänt något? Jag har 57 post-it-lappar på mitt skrivbord med meddelande om att jag ska ringa?
Det hade det ju onekligen. 1997 var det diafilm som gällde i kameran och rullen måste sålunda framkallas. Vi hade en liten butik inte långt från redaktionen som vi brukade lämna in film på, det tog två timmar att få den framkallad. När jag ska hämta bilderna säger butiksinnehavaren att det skett ett misstag och en av bilderna på rullen har ett jack.
– Men du får en rulle film som plåster på såren sa han.
Jag svarade aldrig utan gick blixtsnabbt igenom bilderna. Det var bilden innan BILDEN som var skadad...
Mercedes slår veckan efter ifrån sig och hävdar att det inte är något fel på bilen, det är testerna som är fel. En vecka senare gör tyska tidningen Auto Bild om undanmanöverprovet med A-klass på hemmaplan. De slår runt. En annan tysk tidning, Stern, kör på två hjul. Mercedes hävdar fortfarande att det inte är fel på bilen. Men den ska få hårdare däck och antisladdsystem.
Den 4 november välter ytterligare en A-klass. Detta i Mercedes egna hemliga tester. Men en fotograf plåtar från långt håll och bilderna kablas ut över hela världen. Den 11 november meddelar Mercedes att alla leveranser av A-klass stoppas och att redan levererade bilar ska återkallas för att modifieras.
Robert Collin hävdar att han i tre veckor efter händelsen inte skrev en rad för Teknikens Värld. Han var fullt upptagen med att göra intervjuer och sitta i tv-soffor under den tiden. Och när leveranserna stoppades drog det igång igen.
I dagarna är det 20 år sedan händelsen inträffade. Tyska Auto Bild ville uppmärksamma detta och skickade Richard Holtz och Ute Kolla-Bliesener till Stockholm för att träffa de som var involverade och ”göra om” undanmanöverprovet för att få det på bild. Då som nu körde Robert Collin, denna gång utan att välta. Så var det också en antisladdförsedd A-klass som användes denna gång.
20 år har gått, Mercedes vrede mot Teknikens Värld har förhoppningsvis lagt sig. Men framför allt innebar den 21 oktober 1997 att vi fick en säkrare bilvärld där antisladdsystem infördes på de allra flesta bilar, även mindre. Jag tror till och med att Mercedes så här i efterhand tackar oss för det vi gjorde, även om de inte kommer att erkänna det officiellt. Men det kunde ha varit mycket värre.
Så gick det sedan för A-klass
Mercedes, som enligt dåvarande varumärkeschefen Jürgen Hubbert hade krismöten som varade långt in på nätterna under en dryg månads tid eftersom det inträffade ansågs vara den största motgången företaget någonsin stött på, fick dra tillbaka A-klass (17 000 bilar hade redan hunnit byggas) och modifiera den. Ungefär ett halvår senare var det dags för ett nytt test.
Bilen hade sänkts med 25 millimeter, fjädringen blivit styvare, däcken lägre och bredare samt bilen hade försetts med antisladdsystem.
Bilen välte inte igen men testet gick ändå inte bra. Det värsta var att antisladdsystemet slutade fungera mitt i testet sedan en kabel skavts av!
Bilen slog inte runt för det men snurrade i stället runt, på alla fyra hjul, i undanmanövertest.
Den hårdare fjädringen och de lägre däcken gjorde att A-klass blev den minst komfortinriktade Mercedes vi kört. Det skumpade på vägen och slog hårt i varenda hålighet. Antispinnsystemet var så hårt mappat att vid omkörning i snömodd tappade motorn så mycket ork att den inte kom förbi.
Numera är A-klass en kompetent bil och en helt ny generation är på gång.
Så går andra bilar i älgtestet
Du vet väl om att Teknikens Värld samlar älgtestresultaten i en världsberömd lista innehållandes hundratals olika bilar? Listan, som innehåller bilar från 1980-talet och framåt, hittar du här.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se