Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dagens bilister är så klena – mer stake var det förr

I dag ska vi ha alla möjliga och omöjliga säkerhetssystem och tekniker i våra bilar. Annat var det förr.

https://youtu.be/nq2jY1trxqg

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Fyrhjulsdrift, antisladdsystem, rundslagningsskydd, krockkuddar och så vidare. I dagens bilar ska så mycket teknik få plats och ändå klarar vi inte av att köra så fort årets första snöflingor börjar singla ner från himlen.

Annat var det förr. I filmen ovan får vi se några killar som i 1920-talets Texas tar sig ut till sin arbetsplats på oljefältet. Vägarna dit är med dagens mått mätt under all kritik. Trots avsaknad av bekvämligheter som fyrhjulsdrift, antispinn och antisladd tar de sig genom djup gyttja utan protest. Deras bil lägger sig till och med på sidan vid ett tillfälle. Inga problem, bara att vända den på rätt köl igen. Och så vidare färd mot oljefältet.

Är det så att vi, bilister av i dag, har blivit räddhågsna och för bekväma med all teknik som numera finns? Vad tror du?

Bilen i filmen är för övrigt en Dodge Brothers, det vill säga föregångaren till dagens Dodge. Dodge Brothers Company bildades 1900 av bröderna John Francis och Horace Elgin som båda dog i spanska sjukan 1920. Deras företag såldes 1925 till Dillon, Read & Co innan det 1928 såldes vidare till Chrysler.