Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Sigur/Shutterstock

Därför blev det en springande häst på Ford Mustang

Ford funderade länge på ett passande namn till sin nya muskelbil. Med namnet följde också en bra symbol i grillen. Ford Mustang kunde ha blivit Ford Cougar – hästen kunde ha blivit en katt. Med hjälp av Ford och Autoweek berättar vi här historien om hur det blev som det blev.

Ford Mustang är en av tidernas största succéer i bilvärlden. En liten skymt av hur viktig bilen var för Ford kan vi se i den aktuella filmen Le Mans '66 (originaltitel Ford v Ferrari) där lanseringen av nya Ford Mustang och skapandet av Ford som ett sportbilsmärke är en stor anledning till satsningen på att utmana Ferrari i det klassiska 24-timmarsloppet.

Foto: Ford

Men historien om Ford Mustang börjar långt tidigare än så. Allt började med en rad designidéer. Ford valde mellan fyra olika karosstyper och föll till slut för den som då hette Ford Cougar. För att förstärka modellnamnet satt ett kattdjur i grillen, en cougar. Lite senare använde Ford namnet Cougar för sitt märke Mercury och även synonymen Ford Puma. Modellnamnen Avanti, Allegro och Torino fanns också uppe för diskussion, till och med namnet Thunderbird II.

MISSA INTE: Vi kör Ford Mustang Bullitt Fastback V8

Foto: Ford

När Ford till slut valde modellnamnet Mustang var det givet att det skulle sitta en häst i grillen. Frågan var bara hur den skulle se ut.

– Mustang är en vildhäst och inte en tam tävlingshäst, kommenterade Ford-chefen Lee Iacocca när namnet väl valts.

TEST: Ford Mustang Bullitt mot tre skarpa konkurrenter

Konceptbilen Mustang II från 1963. Rätt emblem i grillen.Konceptbilen Mustang II från 1963. Rätt emblem i grillen.Konceptbilen Mustang II från 1963. Rätt emblem i grillen.
Konceptbilen Mustang II från 1963. Rätt emblem i grillen. Foto: Ford

Iacocca har tillskrivits skapandet av Ford Mustang och i Le Mans '66 ser vi tydligt hans betydelse för Ford och vilka projekt som var viktiga.

Lee Iacocca har hans designteam tittade på flera ritningar på en galopperande häst och valde till sist designer Phil Clarks version. Att hästen springer åt ”fel” håll i grillen beror på att det är så hästen ser ut på en galoppbana.

Jaktflygplanet North American P-51 Mustang i sällskap med två helt olika generationer Ford Mustang.Jaktflygplanet North American P-51 Mustang i sällskap med två helt olika generationer Ford Mustang.Jaktflygplanet North American P-51 Mustang i sällskap med två helt olika generationer Ford Mustang.
Jaktflygplanet North American P-51 Mustang i sällskap med två helt olika generationer Ford Mustang. Foto: Ford

Ford Mustang med hästen i grillen syntes första gången 1962 då Ford visade konceptbilen Mustang I. Ett år senare fick Charles Keresztes snygga till hästen för konceptbilen Mustang II. Det var då hästen avbildades med svansen rakt bakåt och inte uppåt. Svansen rakt bakåt betyder att hästen springer det snabbaste den kan.

Ford funderade också på att ersätta den galopperande hästen med ett profilerat hästhuvud som liknar det på hästen i ett schackspel. Men det är klart att den springande hästen är sportigare.

Ford Mustang GT från 2018 med Performance Pack steg 2. Mycket nytt, men hästen håller stilen.Ford Mustang GT från 2018 med Performance Pack steg 2. Mycket nytt, men hästen håller stilen.Ford Mustang GT från 2018 med Performance Pack steg 2. Mycket nytt, men hästen håller stilen.
Ford Mustang GT från 2018 med Performance Pack steg 2. Mycket nytt, men hästen håller stilen. Foto: Ford

Med facit i hand kan vi säga att Ford till slut valde rätt modellnamn. Vildhästen Mustang symboliserar muskelbilen och övergången från 1950-tal till 1960- och 1970-tal perfekt. Och symbolen i grillen förstärker modellnamnet.