Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Därför ska du alltid ligga steget före i trafiken

Att vara förutseende och köra som om det faktiskt finns en morgondag är normalt för dem med någon form av överlevnadsinstinkt. Men alla besitter tyvärr inte dessa egenskaper.

https://youtu.be/

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

En väg kantad av skog någonstans i Ryssland. Det går upp, det går ned, ibland svänger det också. Det gäller alltså att hålla tungan rätt i mun eftersom det redan vintriga landskapet kan bjuda på överraskningar av det elakare slaget.

Föraren i bilen framför kamerabilen skulle kanske ha varit aningen mer förutseende. Han eller hon ser att bilen framför bromsar så fort den når backkrönet, ändå låter föraren bli bromspedalen i uppemot hundra meter. Inte förrän backkrönet har nåtts inser han eller hon att det måste bromsas. För sent, det räcker inte, även om den följande påkörningen inte är allt för kraftig.

Föraren av kamerabilen är bättre på det, förmodligen genom att vara förutseende och släppa på gasen/bromsa tidigare på det hala underlaget (det syns på hastigheten och avståndet strax innan backkrönet). Föraren får ned farten och styr rätt, men vad hjälper det när bakomvarande bilist inte är lika framsynt.

Försök att alltid ligga steget före i trafiken, speciellt nu i vinterväglag då bromssträckorna ofta är betydligt längre. Med en gnutta förtänksamhet kan både plåt och liv räddas.

Vad som också är nödvändigt vid den här typen av situationer är att ha rätt däck på bilen. Läs vårt vinterdäcktest (och/eller sommardäcktest) om detta blev en påminnelse för dig att det är dags att köpa nya däck.

Läs/se gärna också följande artiklar/filmer:

Lär er att planera körningen!

Lär er hålla avståndet!

Lär er titta framåt!

Lär er köra om säkert!