Därför ska du ha bälte i bussen

Här är ett skrämmande exempel på varför det är viktigt att ha bälte på sig i bussen.

https://youtu.be/mkvgxEcGu7s

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Vi vet att många av bussarna som rullar i Sverige inte är utrustade med säkerhetsbälten, exempelvis Klass 1-bussar som är avsedda för att användas i trafik inom tätort. Men trots detta är det många sådana bussar som används på sträckor utanför tätort på grund av att det i dagsläget inte finns några lagar som hindrar bussbolagen.

Ytterligare ett problem är att många passagerare väljer att inte nyttja säkerhetsbältet om de reser med en buss som är utrustad med detta, trots att det enligt lag är bältestvång. Liksom i bilar, och det är garanterat fler som har bälte på sig när de åker bil än buss, trots att riskerna är lika stora.

Vid resa med buss är det svårt att påverka körningen och det enda passagerarna kan göra är att använda säkerhetsbältet, om det finns något, och hoppas på det bästa. Något som vår webbredaktör fick erfara när han var med om en bussolycka för några månader sedan.

Filmen ovan är från Ryssland och visar en buss som färdas på motorväg, busschauffören somnar vid ratten och kör rakt in i en lyktstolpe. Bussen verkar inte vara utrustad med säkerhetsbälten och passagerarna faller likt bowlingkäglor. Enligt uppgift skadades sju passagerare varav en ska ha brutit ryggen.

Ett riktigt skrämmande exempel på hur illa det kan gå.