Den autonoma flygtaxin är här

Den självkörande flygtaxin har länge varit en framtidsvision men redan i sommar ska den vara tillgänglig i Dubai.

Den flygande bilen är en dröm som kommit och gått genom åren och fått nytt liv i takt med att bilköerna har blivit mer omfattande och utvecklingen med autonom körning av ”vägburna” bilar tagit fart rejält.

Ni kanske minns att Uber för en tid sedan kalkylerade med att kunna erbjuda flygande autonoma taxitjänster redan nästa årtionde

. Om du tycker att det låter lite väl otroligt ska du veta att tjänsten kommer att bli möjlig i Dubai redan i sommar, enligt stadens väg- och transportmyndighet RTA.Fordonet i fråga är en kinesisk Ehang 184, som är eldriven och kan hålla sig flygande i 30 minuter. Räckvidden sägs vara 40 till 50 kilometer. Topphastigheten är 160 km/h men är tänkt att begränsas till 100 km/h. Fordonet mäter närmare fyra meter på längden, är 1,6 meter hög, väger 250 kg och kan flygas på maximalt 3 000 fots höjd (cirka 914 meter).I fordonet finns en pekskärm där färdiga destinationer kan väljas. Fordonet ska klara av vibrationer och stora temperaturskillnader men bör inte flygas under åskstormar.Premiärturen i Dubai är redan gjord av Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum som är stadens regent men även såväl premiärminister som vicepresident i Förenade arabemiraten.Av filmen att döma har man dock en del kvar att jobba med. I den omgärdas inte fordonet och dess propellrar av några säkerhetsanordningar och när fordonet ses i luften finns ingen person ombord.

https://youtu.be/a5Q2W0r5e-s

Gilla på Facebook för fler videoklipp!