Denna bilnyckel kostar 5,2 miljoner kronor

Har du en stor bunt sedlar som ligger och skaver i fickan och som du verkligen måste bli av med? Här har vi ett köptips: en extravagant nyckel till din bil.

I början av 2015 skrev vi en artikel om världens dyraste bilnyckel. 385 000 kronor kostade den. Svettigt värre, tyckte vi då. Men en knapp månad senare fick vi erfara att 385 000 är en piss i Mississippi jämfört med den 2,2 miljoner kronor dyra nyckel som Koenigsegg erbjuder sina kunder.

Nu visar det sig att 2,2 miljoner kronor för en nyckel till en bil är småpotatis det också. Finska företaget Awain tillverkar nämligen överdrivet (?) lyxiga bilnycklar. Deras flaggskepp heter Phantom och tar över 100 timmar att tillverka. För motsvarande 5,2 miljoner kronor kan du bli ägare av Phantom-nyckeln (övre bilden) som kan anpassas nästan hur du vill, men de 175 grammen 18 eller 24 karat guld (valfritt, liksom färgen på guldet; gult, rött eller vitt) och massor av diamanter i 34,5 karat tummas det inte på. Det fina med denna nyckel är att de endast tillverkar den i ett endaste exemplar. Du behöver alltså inte oroa dig för att ta upp en likadan nyckel ur byxfickan som den kompisen flashar med i handen.

Tycker du det är lite väl magstarkt med en bilnyckel för 5,2 miljoner kronor (som motsvarar två McLaren 600LT eller, om du så vill, 24 stycken nya Toyota Corolla Hybrid) erbjuder Awain andra alternativ. Serenity och Quantum (bilden här ovan) har lika mycket guld som Phantom, men diamanter i ”bara” 20 respektive 3,6 karat. Dessa båda begränsas till 20 exemplar vardera och kostar 834 000 respektive 510 000 kronor styck.

Kör du annat än Aston Martin, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Maserati, Maybach, McLaren, Mercedes, Porsche eller Rolls-Royce kan du glömma en beställning. De exklusiva nycklarna görs nämligen bara till modeller från dessa biltillverkare.

I filmen nedan ser du hur en prototyp av Quantum-nyckeln tillverkas.