Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Montage

Det blir ingen ny Ford Focus RS

Det kommer troligen inte någon ny fjärde generation av prestandabilen Ford Focus RS. 

Sedan Ford Focus lanserades 1998 har varje generation toppats av en vässad RS-version. Men så verkar det inte bli med den nuvarande fjärde generationen som lanserades 2018. Den senaste Focus RS-versionen har en 350-hästars 2,3-liter turboladdad fyrcylindrig motor, samma som i Mustang, som driver på alla fyra hjul. Den första fyrhjulsdrivna Focus RS-generationen och nu kanske även den sista.

PROVKÖRNING: Ford Focus RS

Det har tidigare ryktats om att nästa Ford Focus RS skulle kunna få omkring 400 hästkrafter och någon form av hybridisering, kanske en eldriven bakaxel.

Till den franska tidningen Caradisiac bekräftar dock källor inom Ford att någon ny Focus RS inte kommer att bli av. Något som dels beror på utsläppskraven inom EU där bilmodellerna från en biltillverkare i snitt inte får släppa ut mer än 95 gram koldioxid per kilometer. Men ytterligare en aspekt är det ekonomiska. Ford har lanserat ett sparpaket som innebär uppsägningar, stängning av fabriker och att vissa modeller kommer att slopas.

Så som det ser ut nu kommer vi helt enkelt att få nöja oss med lillebror RS. Ford Focus ST som lanserades under förra året har 280 hästkrafter och finns även med kombikaross.

PROVKÖRNING: Nya Ford Focus ST