Dokumentären om Per ”Turbopelle” Gillbrand

Teknikens Värld har den exklusiva äran att få presentera en ny, aldrig tidigare visad dokumentär om Per Gillbrand som tråkigt nog lämnade oss tidigare i veckan.

https://vimeo.com/167737818
Det var den 30 november som vi nåddes av budet att Per ”Turbopelle” Gillbrand avlidit vid 82 års ålder. En man omtyckt av en hel bilvärld tack vare den oerhörda kunskap om främst motorer som han besatt. Han var med och utvecklade en av Volvos mest kända motorer genom tiderna, B18-motorn, och han var mannen som satte Saab på världskartan genom att förmå märket att som första biltillverkare lansera turbotekniken på bred front, något som många tidigare misslyckats med.

Per Gillbrand var uppskattad av en hel bransch – och personer med ett allmänt bilintresse – vilket även märktes efter hans pension för 15 år sedan. Han fortsatte att utveckla och ta hand om sina egenutvecklade minimotorer som han på senare år visade upp under välbesökta föreställningar runt om i landet, med la grande finale i självaste Berwaldhallen i Stockholm den 9 november 2014.

Med anledning av hans bortgång har Teknikens Värld fått den äran att visa er en aldrig tidigare visad dokumentär, ett porträtt, om just motorgeniet Per Gillbrand. Dokumentären är producerad av Drakflygaren Produktion som träffade Per under hösten 2014, 2015 och våren 2016. Här får vi följa med ”Turbopelle” in i hans verkstad där han lade åtskilliga timmar på sina fantastiska motorer, höra honom berätta sin historia, se hans egna bilar och inte minst se när han inför en hänförd publik i Berwaldhallen startar sina olika motorer, den ena mer udda än den andra.

De 30 minuterna avnjutes bäst tillbakalutad i soffan eller i favoritfåtöljen med bilden på helskärm på teven eller en annan stor skärm. Nu börjar det...!

Tack till Drakflygaren Produktion för att teknikensvarld.se får vara först med att visa detta fina porträtt av en man som på flera sätt gjort bilindustrin till vad den är i dag.