Bedford Autodrome

Drömresan för dig som älskar att köra snabbt

I rent undersökande syfte skickade vi Linus Pröjtz på racingresa till England och hem kom en lallande fåne. En frälst lallande motorsportfåne!

När man, som undertecknad, har kört fler bilar än vad de flesta kan drömma om så blir kravspecifikationen därefter. Mattias Ekströms DTM-Audi A4, Marcus Grönholms WRC-Peugeot och underbara Le Mans-legenden Porsche 917 har satt sina spår som ni förstår. Men den totalupplevelse som jag bjuds på hos PalmerSport i Bedford går utanpå allt annat jag varit med om tidigare. Varför? Därför att varje detalj i upplägget, under den mest matade motorsportdagen någonsin, fokuserar på att ge maximal utdelning till oss bakom ratten. Från den fantastiska frukosten och servicekänslan hos alla inblandade till instruktörernas förmåga att se till att vi håller full gas… så ofta det går!

Själv känner jag mig genast hemma i Caterham 7, en biltyp som jag hunnit ratta en hel del på bana vid tidigare tillfällen. I passagerarstolen sitter min instruktör som via hjälmarnas intercom-system ger mig värdefulla tips om allt från spårval till rätt växel och bromspunkt. Efter en handfull varv hörs hans röst allt mer sällan samtidigt som jag laddar på hårdare och hårdare. Kurvorna börjar sitta klockrent, men i min iver att vinna några tiondelar bär jag lite för mycket fart in i höger-vänster-kombinationen. Givetvis snurrar vi. Rejält. När vi sekunderna senare är på väg igen skrapar det till i intercomen.

– Nu vet du att det inte går att åka så snabbt. Bra försök, men varvet innan var perfekt. Snabbare än så går inte.

Vi fortsätter ett tiotal varv till innan vi glider in i depå där ytterligare ett 30-tal racinghungriga svenskar står och njuter sina körpass – svettiga och lyckliga. Vi hinner nätt och jämnt pusta ut innan bussen skjutsar oss till nästa bana, nästa uppställning bilar, nya hjälmar och nya upplevelser. Körpasset i BMW M3 GTP avverkas på en grymt snabb bana med ett par riktigt utmanande kurvpassager som tas fullt på fyran. När bilen börjar flyta lätt genom kurvorna i hastigheter norr om 160 – you can’t beat the feeling! För att nämna ett exempel. Ett annat inträffar i dagens sista körpass, i dagens kanske fetaste upplevelse – Palmer Jaguar JP-LM. Enkelt uttryckt en sportvagnsprototyp med en treliters Jaguar V6-motor och sexväxlad paddellåda. Alltså en tvättäkta Le Mans-bil och då jag är en riktig 24-timmarsnörd känns det här helt rätt. Och precis som i alla de andra bilarna vi kört så följer en instruktör med ut på banan – att de bara vågar. Ingen dödsfruktan direkt. Bara glädje och ett ivrigt manande att ”go faster, brake later, carry more speed into corner!”. Med en lätt pirrande känsla i magen drar jag ut på den västra banslingan. Sedan tar det… tre kurvor innan jag är helt fast. Såld. Frälst. För herrejösses vad det går i kurvorna!

Med slicks och vingar går det att åka sjukt fort när det svänger och den vridstarka V6-motorn gör bilen ack så lättkörd. Rattutslagen är minimala då bilen lyder minsta vink och känslan att åka fullt på femman genom den snabba högerkurvan är kort och gott fulländad. Jo, det här är det bästa jag har gjort och jag kan lätt skriva under på PalmerSports egen slogan: The world’s best driving event. Så bra är det! Så se till att boka idag, så ses vi i England!

Läs mer här hur du gör för att hänga med och köra dessa otroliga bilar på bana. På länken hittar du alla resfakta och hur du bokar.

Häng med du också!

Datum: 16-18 maj 2014

Plats: Palmer Sport at Bedford Autodrome i England.

Bilar du får köra: Ariel Atom, Caterham 7, BMW M3 GTP, Palmer Jaguar JP-LM och Formula Jaguar.

Mer info: Klicka här