Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Elon Musks privata Tesla Roadster skickas ut i rymden

Nästa vecka gör Falcon Heavy, världens i dag starkaste raket, sin premiärtur. Första uppdraget blir att skicka ägarens röda roadster in i oändligheten.

Bilarna från Tesla har erövrat jorden, nästa vecka tar de sig an rymden. Det är Elon Musks företag SpaceX som nu är klara med sin raket Falcon Heavy som har samma kraft som 18 Boeing 747:or. Endast månraketen Saturn V som flög sista gången 1973 har varit starkare. Och nej, det handlar inte om elmotorer…

Rymden tappade vi på Teknikens Värld intresset för när månen var erövrad, sedan dess är vi en biltidning och ur den synvinkeln är faktiskt ovan nämnda raket intressant.

Den kommer förvisso användas av såväl satellitföretag som av det amerikanska flygförsvaret och kanske till och med ta människan till Mars framöver men under premiärturen som sker den den 6 februari kommer den för oss bilfantaster göra något mer intressant än så, fastän uppdraget är att betrakta som av dummykaraktär.

Vi och rymden!

Jodå, vi på Teknikens Värld har diggat rymden men numera står vi på jorden – på fyra hjul.

Med på resan finns nämligen Elon Musks privata körsbärsröda Tesla Roadster

 – en bil som ska skickas ut i rymden. Varför, kan man fråga sig.– Jag älskar tanken på att en bil driver till synes i oändligheten genom rymden för att kanske upptäckas av utomjordingar om miljontals år, säger han på sitt twitterkonto, även om man nog inte ska underskatta PR-värdet med evenemanget.På klippet nedan ser du det sista statiska testet av Falcon Heavy som genomfördes i onsdags (24/1) i förra veckan.SpaceX bildades 2002 av Elon Musk för att kapa kostnader för rymdtransporter samt som mål att kolonisera planeten Mars. 2012 blev man med Falcon 9 det första privata företaget att skicka en raket till rymden.

https://youtu.be/sNgByUWwFKU