Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

En leksaksbil från Bugatti till alla vuxna barn

Vi är många som drömmer om att någon gång få sitta i och allra helst köra en bil från Bugatti.

Nu kan det faktiskt bli möjligt även för oss med normala årslöner.

Här är Bugatti Baby – en elbil för lite drygt 300 000 kronor.

På bilsalongen i Genève 2019, det som många befarar blir den allra sista bilsalongen i det klassiska formatet, visade Bugatti upp den lilla söta elbilen Bugatti Baby II, något större kopia av den klassiska Baby som visades 1926.

Och nu har Bugatti meddelat att Baby II verkligen ska sättas i produktion. 500 exemplar ska byggas av den ensitsiga elbilen. The Little Car Company har hjälpt till att utveckla bilen som Bugatti kallar version av Baby som är som "en trotsig tonåring".

Redan tre veckor efter Genèvesalongen hade Bugatti sålt slut på den planerade produktionen.

Den allra första Bugatti Baby byggdes 1926 som en nedskalad version av Type 35. Baby var en present till Ettore Bugattis då fyraårige son Roland. Det var Ettore och den äldre sonen Jean som byggde bilen till Roland. Intresset blev så stort att Baby byggdes och såldes åren 1927 till 1936. Det blev totalt cirka 500 bilar byggda.

Baby byggdes i en skala av 50 procent och åttaåriga barn hade problem att få plats i bilen. Därför har Bugatti nu byggt Baby II i en skala på 75 procent av Type 35. Enligt Bugatti passar bilen för barn från 14 års ålder och uppåt.

Basmodellen har ett batteripaket på 1,4 kWh men det ska också byggas en Vitesse med kolfiberkaross och ett batteri på 2,8 kWh. Alla Baby II får hydrauliska bromsar, differential och olika körlägen. Basmodellen har lägena Nybörjare, med en toppfart på drygt 20 km/tim, och ett Expertläge med en toppfart på 45 km/tim.

Värstingversionen Vitesse har ett speciellt prestandaläge som du kan låsa upp med en Speed Key. Då levereras 13,4 hästkrafter till den 230 kg lätta bilen och toppfarten blir cirka 70 km/tim. 0–60 km/tim kan då klaras på cirka sex sekunder.Räckvidden på el blir cirka 2,5 mil för basmodellen och dubbelt så långt för versioner med det större batteriet.Bugatti Baby II kommer förstås att kosta lite mer än en vanlig mopedbil. Den billigaste versionen har ett pris på cirka 300 000 kronor och den störst batteri med Speed Key betyder ett pris på 440 000 kronor. En version för samlare kostar närmare 600 000 kronor. Alla priser gäller för Storbritannien så vi får se vad en eventuell svensk import kommer att kosta.

https://youtu.be/bXi7T_qk3Fc