Ett päron till farsa-bilen såld på auktion

Wagon Queen Family Truckster, bilen som Chevy Chase kör i filmen Ett päron till farsa, är något av det fulaste som skådats men likväl het på auktion, till och med som replika.

På en Barrett-Jackson-auktion i USA för ett par veckor sedan var ett av objekten en Truckster, eller Wagon Queen Family Truckster som är modellens kompletta modellnamn. Bilen är, trots och sannolikt tack vare utseendet, en av världens mest kända filmbilar. Den kördes nämligen tvärs över USA av Chevy Chase (Clark) och hans Griswold-familj i 1983 års succéfilm Ett päron till farsa, som på engelska heter National Lampoon's Vacation.

Till filmen byggdes inte mindre än fem Truckster-exemplar, baserade på Ford LTD från 1979. En av originalbilarna var till salu för ett par år sedan för motsvarande 370 000 kronor.

Bilen som alltså nyligen ropades in för motsvarande 850 000 kronor var dock inte ett av de fem originalexemplaren. Däremot räknas den som den finaste replikan av dem alla, och många Truckster-replikor har det byggs genom åren.

Auktionsbilen är baserad på en Ford LTD från 1981 och har alla detaljer som filmbilarna hade. Och inte nog med det, bilen byggdes på beställning av Beverly D’Angelo, något som kanske inte säger dig ett jota. Om vi i stället kallar henne för Ellen Griswold, då kanske polletten trillar ner? Just det, mamman i Griswold-familjen i Ett päron till farsa-filmerna. Ett av henne handskrivet brev följde med bilen till nya ägaren som alltså fick slanta upp rejält för en av världens fulaste bilar någonsin, som dessutom är en replika.

https://youtu.be/mmRtzqgn2d8

I filmen ovan får du ta del av budgivningen som landade i att 91 000 dollar bytte ägare. I filmen nedan kan du avslutningsvis njuta till nästan sju minuter film av scener ur filmen med Wagon Queen Family Truckster, originalbilen.

https://youtu.be/rzXN5sQ5g-U