Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ett spjut eller en Seat – vad är snabbast?

Seat Leon Cupra har slagit rekord på mytomspunna Nürburgring och Barbora Špotáková är OS-guldmedaljör och rekordhållare. Vem är snabbast. Bilen eller hennes spjut?

https://youtu.be/Ei_PTSKT6RA

Människa mot maskin. Ett återkommande ämne inte bara här på teknikensvarld.se. Ni kanske minns 

roboten som utmanade motorcykelikonen Valentino Rossi för ett par månader sedan?

Nu har 300 hästkrafter starka Seat Leon Cupra, tidigare rekordhållare på Nürburgring för framhjulsdrivna halvkombibilar, ställts mot rekordhållerskan i spjut – tjeckiskan Barbora Špotáková. Som att blanda äpplen med päron kan tyckas, vem utmanar vem egentligen?

Bilen och människan, eller rättare sagt spjutet, drabbade hur som helst samman på den tjeckiska nationalarenan för en kraftmätning. Barbora Špotáková, med bland annat två OS-guld i bagaget, förlorade första ronden men tog den andra för att under avgörandet få iväg spjutet i en hastighet på 90 km/h över en sträcka på 70 meter. Det räckte dock inte mot Leon Cupra som har en accelerationstid på 4,9 sekunder till 100 km/h (fyrhjulsdrivna versionen). Drabbningen ser du i klippet ovan.

Tjeckien och Seat, tänker du – hade det inte varit bättre med en Skoda? Nej, Barbora Špotáková är nämligen ambassadör för spanska Seat.

Hennes världsrekord lyder 72,28 meter och sattes 2008… i Stuttgart, vilket kanske öppnar för nya utmanare.

Vår provkörning av Seat Leon Cupra i sin senaste skepnad kan du läsa kan du läsa här

. Kombiversionen är med i Teknikens Värld nummer 3/2018 (som ligger ute en dag till) där vi ställer redaktionens favoritvinterbilar mot varandra i test.Tycker du det där med spjut låter mer intressant än Seat kan du se Barbora Špotákovás världsrekordskast på klippet nedan.

https://youtu.be/qEHARInjTY4